Μαρία Κορακά | Συμβουλευτική Γονέων – Εφήβων – Φοιτητών
16436
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16436,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Συμβουλευτική Γονέων – Εφήβων – Φοιτητών

Χρησιμότητα και Στόχοι

Η διαμόρφωση και η διαπαιδαγώγηση του χαρακτήρα ενός παιδιού είναι αρκετά σοβαρή, αλλά και δύσκολη υπόθεση. Ο ρόλος των γονιών, στις μέρες μας, με τις απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, πολύπλοκος και πιεστικός.

Συμβουλευτική Γονέων

Ένας γονιός μπορεί να απευθυνθεί για συμβουλευτική μόνος του ή/και με τον/την σύζυγο του.
Ένα δέντρο με βαθιές ρίζες και δυνατές μπορεί να αντέξει μια πολύ δυνατή καταιγίδα, κανένα δέντρο, όμως, δεν μπορεί να αρχίσει να βγάζει τέτοιου είδους ρίζες με το που θα φανεί η καταιγίδα στον ορίζοντα.

Αγάπη, εκτίμηση, κανόνες και επικοινωνία:
πάνω σ΄ αυτό το βατήρα
στέκεται το παιδί
για να κάνει το άλμα του στη ζωή.
Να βαδίσει, καταρχάς, το δρόμο της αυτοεξάρτησης
και, στη συνέχεια, το δρόμο της συνάντησης με τους άλλους.

– Χόρχε Μπουκάι

Οι σημερινοί γονείς έχουν πολλές υποχρεώσεις: καλούνται να διαχειριστούν θέματα της δικής τους σχέσης ως ζευγάρι, θέματα με την ευρύτερη οικογένειά τους, θέματα που αφορούν το επάγγελμα τους λόγω της κρίσης, όπως και οικονομικά σοβαρά θέματα και παράλληλα να ανταποκριθούν στις απατήσεις που έχει το μεγάλωμα ενός ή και περισσοτέρων παιδιών. Από την άλλη, ο ρόλος του γονιού δεν είναι μια έμφυτη ικανότητα που εμφανίζεται “ως δια μαγείας” στον άνθρωπο, μόλις έρθει στον κόσμο το παιδί του, αλλά είναι μια διαδικασία εξελικτική, που χρειάζεται υπευθυνότητα, έχει απαιτήσεις και προσωπικούς περιορισμούς.

Ως γονείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέματα ορίων και προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών, ζήλια μεταξύ των αδερφών, ανυπακοή, σχολικές δυσκολίες, φιλίες, φοβίες, θέματα στην μεταξύ μας επικοινωνία, θέματα υγείας και ανάπτυξης των παιδιών, αλλαγές στην εφηβεία και πιο ειδικά θέματα, όπως πένθος, διαζύγιο, που συχνά προκύπτουν και χρειάζεται να διαχειριστούμε και οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών μας. Είναι πολύ σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές ως γονείς να υποστηριχθούμε και να ενθαρρυνθούμε με τη βοήθεια του ειδικού, καθώς και να μάθουμε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ή της κρίσης που βιώνουμε.

Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι η ευαισθητοποίηση και η καθοδήγηση των γονιών προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού τους, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί του και να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Συμβουλευτική Εφήβων

Συχνά, παράλληλα με τη θεραπευτική εργασία με τον έφηβο, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει συνεργασία και με τους γονείς.

Η εφηβεία είναι πάντα δύσκολη
αλλά εάν γονείς και παιδιά εμπιστεύονται τη ζωή,
τότε όλα στο τέλος κανονίζονται

– Φρανσουάζ Ντολτό

Εφηβεία είναι εκείνη η αναπτυξιακή περίοδος του ατόμου που πραγματοποιείται η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ηλικία. Στη διάρκεια της εφηβείας συμβαίνουν παράλληλα πολλές και σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση του παιδιού σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο. Δημιουργούνται νέα ερωτηματικά, νέες ανησυχίες αλλά και νέες αξίες. Οι έφηβοι αναζητούν την ταυτότητά τους με την οποία θα πορευτούν στην ενήλικη ζωή.

Στόχος της συμβουλευτικής εφήβων είναι να βοηθήσει τον έφηβο να ανακαλύψει τον εαυτό του, τις ικανότητές του και πιο ώριμους τρόπους να συνδέεται με τους άλλους ανθρώπους, ενήλικες και συνομηλίκους.

Θέματα που μπορεί να απασχολούν τους εφήβους περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολίες στη σχέση και στην επικοινωνία με τους γονείς τους
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
 • Η ανάγκη τους για απομόνωση
 • Η έλλειψη εμπιστοσύνης
 • Η πρώτη επαφή
 • Το διαζύγιο και ο δεύτερος γάμος των γονιών τους
 • Το χαρτζιλίκι
 • Αλλαγές στο σώμα
 • Οι έξοδοι
 • Διαπροσωπικές σχέσεις
 • Σχέσεις με συνομήλικους
 • Επαγγελματικό προσανατολισμό κ.ά.

Πολλές φορές οι γονείς ή άλλα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος απευθύνονται συχνά στον ειδικό για έναν έφηβο που μπορεί να εκδηλώνει συμπεριφορές που προβληματίζουν το σχολικό ή οικογενειακό περιβάλλον, προκειμένου να προσεγγίσουν το παιδί τους και να του εξασφαλίσουν μια ήπια μετάβαση στον κόσμο των μεγάλων.

Θέματα που μπορεί να απασχολούν τους γονείς περιλαμβάνουν:

 • Έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις
 • Τα συνεχή ψέματα
 • Την κλοπή
 • Τη φυγή
 • Τη μείωση της σχολικής επίδοσης
 • Τη βία στο σχολείο
 • Όταν το παιδί εκφοβίζει συμμαθητές του ή, αντίθετα, είναι θύμα εκφοβισμού
 • Τα ναρκωτικά
 • Το αλκοόλ και το κάπνισμα
 • Για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
 • Για εμπόδια που υψώνονται στην επικοινωνία
 • Για σημάδια εξάρτησης από το ίντερνετ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα
 • Διαζύγιο
 • Απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
 • Αλλαγή σχολείου κ.ά.

Συμβουλευτική Φοιτητών/τριών

Οι συναντήσεις, ατομικές ή ομαδικές, έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα, διατηρώντας απόλυτα το προσωπικό απόρρητο.

Την πραγματική
ελευθερία
την βρίσκεις μέσα
στις δεσμεύσεις σου.

– Χάρις Κατάκη

Πολλοί φοιτητές, ιδιαίτερα όσοι πρόσφατα έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο και οι οποίοι για πρώτη φορά ζουν μακριά από την οικογένεια τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στα πρώτα χρόνια της φοίτησής τους.

Η αντίδραση προσαρμογής των πρωτοετών αποτελεί ένα σύνολο συναισθηματικών συμπτωμάτων, όπως μοναξιάς, στρες, απόσυρσης και έντονης θλίψης και σχετίζονται με τη νέα, φοιτητική εμπειρία. Τα άτομα που βιώνουν συχνότερα τα συμπτώματα αυτά είναι κυρίως οι φοιτητές, οι οποίοι είχαν ιδιαιτέρως καλές σχολικές και κοινωνικές επιδόσεις στο Λύκειο.

Η φοιτητική ζωή δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τις δυσκολίες που συνεπάγεται η προσαρμογή στο νέο ακαδημαϊκό πλαίσιο, αλλά και από το αναπτυξιακό στάδιο της μετεφηβείας ή της πρώτης ενήλικης ζωής που συμπίπτει χρονικά για την πλειοψηφία των φοιτητών.

Από την άλλη, ο νέος άνθρωπος καλείται να αποκτήσει μία αίσθηση προσωπικής συνέχειας στο πέρασμα του χρόνου και στις διάφορες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, να μπορέσει να διαμορφώσει σχέσεις που διέπονται από οικειότητα, για να μπορέσει σταδιακά να αποδεσμευτεί συναισθηματικά από τη γονεϊκή οικογένεια.

Τα συχνότερα προβλήματα και δυσκολίες που συναντούν τα άτομα στα φοιτητικά τους χρόνια αφορούν στα παρακάτω θέματα: δυσκολίες προσαρμογής στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και στο νέο τρόπο ζωής, δυσαρέσκεια με το αντικείμενο σπουδών, δυσκολίες στη διαχείριση του χρόνου και των προκλήσεων της φοιτητικής ζωής, δυσκολίες στη μελέτη, έντονο στρες εξετάσεων, μειωμένη απόδοση, έλλειψη κινήτρων, δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, δυσκολίες στις φιλικές, οικογενειακές ή ερωτικές σχέσεις, προβλήματα μοναξιάς και χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα εμπιστοσύνης, εξαρτήσεις.

Στόχοι της  Συμβουλευτικής Φοιτητών/τριών γενικά είναι η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αυτογνωσίας. Να προσδιορίσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο (αξίες, αρχές, αντιλήψεις), να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για την επιλογή λύσεων για τα προβλήματά τους και για τις αποφάσεις τους. Να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα μέσα υποστήριξης που υπάρχουν στη ζωή τους.