Η συναναστροφή με χειριστικά άτομα μας “δοκιμάζει” επικίνδυνα. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Η συναναστροφή με χειριστικά άτομα μας “δοκιμάζει” επικίνδυνα. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

 

Τους ξέρεις καλά. Τους έχεις συναντήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σου και πιθανότατα θα συνεχίσεις να τους συναντάς. Θα τους βρεις παντού: στο σπίτι σου, στο χώρο εργασίας σου, στο περιβάλλον σου. Η παρουσία τους δύσκολα δεν γίνεται αισθητή. Ξέρουν πολύ καλά να προβάλλουν τον εαυτό τους. Και να τον επιβάλλουν.

Είναι δικαίωμά σου να δέχεσαι τον σεβασμό, να εκφράζεις ελεύθερα τα συναισθήματα σου, τις απόψεις σου, τα θέλω σου. Είναι δικαίωμά σου να θέτεις τις δικές σου προτεραιότητες, να λες «όχι» χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές, να έχεις διαφορετική γνώμη από τους άλλους, να προστατεύεις τον εαυτό σου από τον κίνδυνο, να αντιστέκεσαι σε ό,τι δεν λειτουργεί προς το δικό σου όφελος, να δημιουργήσεις μια ζωή σε υγιείς βάσεις.

Όλα αυτά, για έναν χειριστικό άνθρωπο που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για δικό του συμφέρον δεν λένε απολύτως τίποτα. Eπιδιώκουν να παίρνουν αυτό που θέλουν με οποιοδήποτε τίμημα: ακόμα κι αν αυτό αντίκειται στην ψυχική υγεία των γύρω τους.

Το προφίλ των ατόμων που αρέσκονται στο να κατευθύνουν τους άλλους χαρακτηρίζεται από κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Άλλες είναι ξεκάθαρες και άλλες με προθέσεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές.

Ποιες είναι οι συνήθειες των χειριστικών ατόμων που ξοδεύουν την ενέργεια των γύρω τους;

1) Σε κάνουν να νιώθεις ενοχές: Οι χειριστικοί άνθρωποι συνηθίζουν να δείχνουν ευγενικοί και προσηνείς μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν. Δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό που ζητούν από τον άλλον τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν κάποιος αρνηθεί να τους το δώσει, τότε, προσπαθούν να τον κάνουν να νιώσει ενοχές. (σσ. ένα τυπικό παράδειγμα είναι η φράση «Ετσι ε; Σε μένα, που έχω κάνει τόσα για σένα;»).

2) Δεν τους ενδιαφέρει η άποψή σου: Αν η γνώμη σου δεν συμφωνεί με την δική τους, είναι -για εκείνους- λανθασμένη. Μπορούν να κάνουν τα πάντα για να σου την αντιστρέψουν, αν θεωρήσουν ότι δεν τους συμφέρει.

3) «Εσύ φταις»: Αυτή η φράση βγαίνει συχνά από το στόμα τους. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τα λάθη τους και ρίχνουν κατά κανόνα το φταίξιμο στους άλλους.

4) Αν δεν «συμμορφώνεσαι» με τα θέλω τους, θα σε τιμωρήσουν σιωπηλά: Θα σε αγνοήσουν μέχρι να δείξεις μετάνοια. Mέχρι να αμφιβάλλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό.

5) Δεν σέβονται τα όριά σου: Ένας χειριστικός άνθρωπος δεν θα σεβαστεί τον προσωπικό σου χρόνο και χώρο προκειμένου να πάρει από σένα αυτό που θέλει.

6) Oταν νιώσουν ότι δεν είναι το κέντρο της προσοχής, θα προσπαθήσουν να ταρακουνήσουν την αυτοπεποίθηση των άλλων: Αρέσκονται στο να μειώνουν τους άλλους και να τους κάνουν να νιώθουν κατώτεροι, προκειμένου να νιώθουν «κυρίαρχοι του παιχνιδιού» και να επιβάλλουν την παρουσία τους.

7) Ασκούν αφόρητη πίεση στους άλλους: «Απάντησέ μου τώρα», «Κάνε αυτό που σου λέω τώρα αμέσως», «Πρέπει να το κάνεις, αλλιώς…». Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν αφήνουν περιθώρια στους άλλους. Πρέπει να κάνεις αυτό θέλουν… χωρίς χρονοτριβές.

8)Τους αρέσει να είναι σε ρόλο «θύματος»: Οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά υποδύονται τον ρόλο του «θύματος». Θα τους ακούσεις να κατηγορούν διαρκώς τους άλλους για το δικό τους πρόβλημα. Να δείχνουν αδύναμοι μέχρι να καταφέρουν αυτό που θέλουν.

 

Η συναναστροφή με χειριστικά άτομα δοκιμάζει τις αντοχές, τα όρια και την σχέση με τον εαυτό μας.

 

 

&&&

&&&

~~{}~~
Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109

bovary.gr