01 Αυγ Ψυχολογικοί Ρόλοι Που Αναλαμβάνουμε Ως Παιδιά «Το Παιδί-Εκπρόσωπος Της Οικογένειας» | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία
‘Οταν οι γονείς αισθάνονται ανικανοποίητοι από τη ζωή τους, αδύναμοι να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους ή αδικημένοι από τους άλλους, συνήθως αναθέτουν σε ένα παιδί, που το θεωρούν συνέχειά τους, να αναδείξει τους ίδιους μέσα από τα επιτεύγματά του.
Το παιδί – εκπρόσωπος της οικογένειας κάνει πράγματα που χαίρουν κοινωνικής επιδοκιμασίας και είναι το παιδί για το οποίο μιλούν με υπερηφάνεια οι γονείς, καθώς μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει από το προνήπιο, έχει υψηλές επιδόσεις στο σχολείο ή/και σε αθλήματα κ.λπ.
Ωστόσο, κάτω από αυτή την εικόνα, το παιδί υφίσταται τεράστια πίεση από τους γονείς του να έχει υψηλές επιδόσεις, μαθαίνει να ζει για > να ευχαριστεί τους άλλους και αισθάνεται μοναξιά, ανασφάλεια, πίεση και δυστυχία, διότι ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που κάνει για να αισθανθεί αγάπη και ασφάλεια.
Γι’ αυτό πολλές φορές νιώθει αδικημένο και αφιερώνει τη ζωή του σε μεγαλύτερα επιτεύγματα κάθε φορά, ώστε να κερδίσει την αγάπη και την αναγνώριση που λαχταρά.
Ως ενήλικος:
Δείχνει εργατικός και φιλόδοξος, ικανός να δουλέψει πολύ σκληρά για μερικά επαινετικά λόγια, καθώς πιστεύει ότι η αγάπη των άλλων είναι ανάλογη των επιτευγμάτων του.
Γι’ αυτό η ενέργειά του επενδύεται κυρίως στον επαγγελματικό στίβο, αγνοώντας τις προσωπικές συναισθηματικές του ανάγκες αλλά και του συντρόφου.
Όταν ο σύντροφος διαμαρτύρεται για τη συναισθηματική του απουσία, ματαιώνεται βαθύτατα και αδυνατεί να κατανοήσει γιατί δεν ικανοποιείται με τις επιτυχίες του.
Συστημική Προσέγγιση – Θεωρήσεις & Εφαρμογές | divorceandchildren.com
Μαρία Κορακά | Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Οικογένειας – Ζεύγους