01 Αυγ Ψυχολογικοί Ρόλοι Που Αναλαμβάνουμε Ως Παιδιά «Το Παιδί Που Παραμελείται Ή Απορρίπτεται» | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία
Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να διακρίνουμε τρεις επιμέρους περιπτώσεις.
Πρώτον, το ανεπιθύμητο παιδί, που γεννήθηκε τυχαία σε μια δύσκολη φάση της ζωής των γονέων του.
Παρά τις μετέπειτα προσπάθειες τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες του, η αίσθηση ότι δεν είναι επιθυμητό βιώνεται σε όλη του τη ζωή, ενώ μπορεί να μην υπάρχει συνειδητή μνήμη.
Οι μεταγενέστερες επιπτώσεις αυτής της αίσθησης είναι περίοδοι κατάθλιψης χωρίς εμφανείς λόγους, καθώς η πρώιμη δύσκολη εποχή έχει αφήσει το αποτύπωμά της: ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αμφιβολία για τα συναισθήματα του άλλου προς το πρόσωπό του.
Δεύτερον, το παραμελημένο παιδί, το οποίο παρατεταμένα στερείται τη φροντίδα, την προσοχή και την υποστήριξη των γονέων του ή του παρέχεται με πολύ αυστηρούς συναισθηματικούς κανόνες.
Τρίτον, το παιδί που υφίσταται απόρριψη από τους γονείς, δηλαδή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ανάγκες του συνδυάζεται με συνεχή επίκριση και φραστική επίθεση.
Η απόρριψη αποτελεί ένα από τα πιο κοινά αλλά και πιο τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας, γιατί η επίκριση του γονέα συντηρείται μέσα στο παιδί και γίνεται αναπόσπαστο μέρος της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.
Το παιδί που έχει παραμεληθεί ή απορριφθεί είναι;
Ώς ενήλικος, επικριτικός προς τον εαυτό του και αναζητά συντρόφους που ανα’-” παράγουν το επικριτικό μοτίβο συσχέτισης.
Παρότι δυσκολεύεται να το αποκαλύψει, νιώθει τρομερή ανάγκη να ικανοποιεί τους άλλους αποδεικνύοντας ότι αξίζει, τείνει να επικρίνει τον εαυτό του για οτιδήποτε κακό συμβαίνει και, εάν υποστεί απόρριψη, το αποδίδει σε δικές του αποτυχίες.
Δυσκολεύεται να σχηματίσει σταθερές και δεσμευτικές σχέσεις και, όταν το κάνει, τείνει να αφοσιώνεται σε ανθρώπους που τον απορρίπτουν.
Σε αυτές τις σχέσεις αναστέλλει το θυμό του για να μην τις διαταράξει, οπότε καταλήγει να αντιδρά με παθητικότητα ή κατάθλιψη.
Αντίθετα, όταν η σχέση γίνει πιο ουσιαστική και στενή, έχει την τάση να αποτραβιέται.
Μπορεί, επίσης, να δημιουργεί και να διαλύει περιστασιακές σχέσεις.
Ιδιαίτερα το παιδί που μεγαλώνει νιώθοντας ότι του επιτίθενται ή το απορρίπτουν συστηματικά μαθαίνει να ζει ως ενήλικος απομονωμένος, γιατί στη μοναξιά αισθάνεται εν μέρει ασφαλής.
Με αυτό τον τρόπο προστατεύε- σται μια ολόκληρη ζωή από την αναβίωση της αρχικής απόρριψης.
Τείνει να επιλέγει για σύντροφο άτομα της ίδιας κατηγορίας ή της κάτηγορίας «παιδιά-βοηθοί γονέα», που μπορούν να τον αναλάβουν και να του καλύψουν όσες ανάγκες δεν του είχαν καλύψει οι γονείς του.
Συστημική Προσέγγιση – Θεωρήσεις & Εφαρμογές | ivanzartzattorneys.co.za
Μαρία Κορακά | Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Οικογένειας – Ζεύγους