Μαρία Κορακά | Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από όλα αγάπη! Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.
29066
post-template-default,single,single-post,postid-29066,single-format-standard,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από όλα αγάπη! Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από όλα αγάπη! Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

 

Όλοι οι γονείς παλεύουν με όση δύναμη και εφόδια έχουν, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Θέλουν να τους προσφέρουν ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον και να δημιουργήσουν σωστούς ανθρώπους που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν στη συνέχεια τη δική τους οικογένεια.  

Θέλουν ένα καλύτερο σπίτι για να χωράνε όλοι άνετα, ένα καλύτερο σχολείο για να έχει το παιδί “καλύτερους” δασκάλους, μία, δύο, τρεις ξένες γλώσσες για να έχει το παιδί ευκαιρίες, αθλήματα για να είναι πιο δυνατό, καλλιτεχνικά μαθήματα για να είναι πιο καλλιτεχνικά και πάει λέγοντας.

Τα παιδιά όμως χρειάζονται πάνω από όλα αγάπη! Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.  Όσο καλό και ακριβό είναι ένα σχολείο, δε θα μπορέσει ποτέ να χαρίσει στο παιδί την αυτοπεποίθηση που του χαρίζουν οι γονείς του όταν το αγαπούν και το αποδέχονται. 

Η αποδοχή από τους γονείς αποτελεί ένα από τα βασικά κλειδιά της αυτοεκτίμησης και η αυτοεκτίμηση ένα από τα βασικά κλειδιά για μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

Η αγάπη αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια οικογένεια. Είναι η αρχή και το τέλος.  Σειρά ερευνών έχει αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που τα αγαπούν και εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, γίνονται πιο ισορροπημένοι ενήλικες και αργότερα γονείς που μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά με ενσυναίσθηση.

Στη βρεφική ηλικία η ανάγκη για αγάπη,  χάδι και αγκαλιά είναι πολύ μεγάλη, γι΄αυτό θα πρέπει να τα προσφέρετε με γενναιοδωρία. 

Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά;  Μην δίνετε σημασία στους πιο μεγάλους που φοβόντουσαν μήπως η αγκαλιά κακομαθαίνει τα μωράκια.

Δε μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς την αγάπη σας και την επαφή με σας.  Ειδικά το άγγισμα της μητέρας τους είναι τόσο απαραίτητο όσο το φαγητό και ο ύπνος. Δεν υπάρχουν “υπερβολές” στην αγάπη και δεν πρέπει να υπάρχουν και εγωισμοί.

Όταν σε έναν σπίτι κυριαρχεί η αγάπη χωρίς προκαταλήψεις και απωθημένα, το παιδί μεγαλώνει ήρεμα και δυναμώνει το χαρακτήρα του.  Ισχυροποιεί την προσωπικότητά του κι αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του σαν έναν όμορφο και σταθερό χώρο που μπορεί να κατακτήσει.

Έναν κόσμο μέσα στον οποίο μπορεί να ξεχωρίσει, εάν κι εφόσον προσπαθήσει.

Αντίστοιχα, κατανοεί δυο έννοιες που συνοδεύουν την αγάπη, το ευχαριστώ και τη συγγνώμη.

Το παιδί εκπαιδεύεται να εκδηλώνει τα συναισθήματά του και να ευχαριστεί τους ανθρώπους δίπλα του αλλά και να “κατανοεί” και να σέβεται τα συναισθήματα τους. 

Το ευχαριστώ φανερώνει τη συνειδητοποίηση της συνεισφοράς του άλλου και δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης, ενώ η ευεργετική συγγνώμη ανοίγει το δρόμο για την αυτογνωσία και δημιουργεί υγιείς και σταθερές σχέσεις.

Είναι γεγονός ότι η εποχή που ζούμε είναι σκληρή και η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει αρκετούς  γονείς σε αδιέξοδο. Πολλές οικογένειες καλούνται να καλύψουν ανάγκες που δεν μπορούν να σηκώσουν οι πλάτες τους και καταλήγουν, από το άγχος και την αγωνία, να “χάνουν” το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν στον “αυτόματο” για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και αποδοχή, και αυτήν την αγάπη δε μπορεί να την “κλέψει” καμία οικονομική κρίση ή ανεργία.

Εάν δε μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα, δεν έγινε και τίποτα! Τα παιδιά χρειάζονται εσάς κι όχι άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα!

 

 

 

&&&

&&&

mommy.gr

~~{}~~
Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109