Τι Μπορείτε Να Κάνετε Για Να Γίνετε Μια Δεμένη Οικογένεια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Τι Μπορείτε Να Κάνετε Για Να Γίνετε Μια Δεμένη Οικογένεια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει. Είναι μύθος. Κάθε οικογένεια δοκιμάζει τις αντοχές της και δοκιμάζεται από το άγχος και το στρες ξανά και ξανά. Κάθε αλλαγή, κάθετί καινούργιο είναι και μια καινούργια πρόκληση. Ορισμένες οικογένειες, ωστόσο, είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες στιγμές. Αυτές είναι οι λεγόμενες δεμένες οικογένειες.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δεμένες οικογένειες έχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι κοινά.

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά των δεμένων οικογενειών.

1 | Οι δεμένες οικογένειες περνάνε χρόνο μαζί

Οι οικογένειες που περνούν χρόνο μαζί είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς από αυτές που δεν το κάνουν. Ωστόσο, ο χρόνος αυτός δεν μετράει αν κάθονται όλα τα μέλη της οικογένειας παθητικά μπροστά σε μια οθόνη. Επίσης, δεν μετράει αν τον χρόνο που περνούν μαζί συνέχεια τσακώνονται. Με άλλα λόγια, η ποιότητα τροφοδοτεί την ποσότητα.

Η επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι συχνά μια πρόκληση για πολλούς γονείς. Ωστόσο, η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας, μπορεί να σας εξασφαλίσει χρόνο ως οικογένεια ακόμη κι αν είστε πολυάσχολοι.

Απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να παίζετε επιτραπέζια, να κάνετε βόλτες, να τρώτε, να μοιράζεστε δουλειές του σπιτιού, να βλέπετε μια ταινία, κλπ.

Η ρουτίνα βοηθά στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών. Υπάρχουν στοιχεία ότι η καθημερινή ή τακτική ρουτίνα παρέχει στα μέλη της οικογένειας ρίζες και τις βοηθά να ξεπεράσουν στιγμές άγχους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε μια δεμένη οικογένεια:

– Ακόμα και μερικά λεπτά της ώρας είναι σημαντικά. Επωφεληθείτε από τις στιγμές που περνάτε στο αυτοκίνητο ή στην κίνηση για να μιλήσετε στα παιδιά σας για την ημέρα σας και να τα ρωτήσετε για τη δική τους.
– Δημιουργήστε τις δικές σας οικογενειακές τελετουργικές / έθιμα / παραδόσεις.
– Προγραμματίστε τις ώρες που θα περνάτε μαζί στη λίστα εργασιών σας.

2 | Οι δεμένες οικογένειες ενθαρρύνουν την αισιοδοξία

Η θετική ψυχολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι δεμένες οικογένειες έχουν θετικά συναισθήματα. Έχουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική και πιστεύουν ότι είναι εξοπλισμένες για να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Οι δεμένες οικογένειες είναι σε θέση να «αντέξουν και να ανακάμψουν από τις προκλήσεις της ζωής» και είναι επίσης περισσότερο έτοιμες να αποδεχθούν τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε μια δεμένη οικογένεια:

– Εστιάστε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
– Οι οικογενειακές πεποιθήσεις επηρεάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κρίση, τα βάσανα, τις επιλογές μας.
– Δείτε τις προκλήσεις ως ευκαιρία για την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.
– Εξερευνήστε όλες τις πιθανές επιλογές όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

3 | Τα συναισθήματα πρωταγωνιστούν στις δεμένες οικογένειες

Οι δεμένες οικογένειες θεωρούν το άγχος και την αλλαγή φυσιολογικά. «Ό,τι είναι, θε να’ρθει, αλλιώς ας προσπεράσει». Έτσι, δημιουργούν διαδικασίες για να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν σε ότι τους προκαλεί δυσφορία. Οι δεμένες οικογένειες δεν προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Αντιθέτως, τους δίνουν ικανότητες να προσαρμοστούν στις καθημερινές καταστάσεις, καθώς και στα τραυματικά συμβάντα της ζωής. Όταν οι οικογένειες μαθαίνουν να «δουλεύουν» τα συναισθήματά τους, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε τραυματικές εμπειρίες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε μια δεμένη οικογένεια:

– «Δουλέψτε» τα συναισθήματά σας. Αυτό σημαίνει να γνωρίζετε πώς και πότε εκφράζετε τα συναισθήματα με σεβασμό.
– Παρέχετε στο παιδί σας εργαλεία για να διαχειριστεί τα συναισθήματά που νιώθει πιο έντονα.
– Διδάξτε στα παιδιά σας ότι, ενώ είναι φυσιολογικό να βιώνει έντονα συναισθήματα, όπως ο θυμός και το άγχος, κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για το πώς αντιδρά με αυτά τα συναισθήματα.
– Γίνετε το παράδειγμα για τα παιδιά σας. Για να τα διδάξετε πως να ανταποκρίνονται κατάλληλα στα συναισθήματά τους, δείξτε τους με τις δικές σας αντιδράσεις.

4 | Οι δεμένες οικογένειες μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε

Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία της προώθησης ανοικτής επικοινωνίας. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των δεμένων οικογενειών είναι ότι υιοθετούν ένα στυλ γονικής μέριμνας. Η αυθεντική γονική μέριμνα απαιτεί από τους γονείς να διατηρούν υψηλές προσδοκίες, αλλά και να είναι ευέλικτες και προσεκτικές στις ανάγκες των παιδιών τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοια οικογενειακά περιβάλλοντα είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν στα ναρκωτικά και επίσης να έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και ψυχολογικά αποτελέσματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε μια δεμένη οικογένεια:

– Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά σας. Δεν περιμένετε ούτε πάρα πολλά ούτε πολύ λίγα.
– Γνωστοποιήστε με σαφήνεια τι ακριβώς προσδοκάτε από τα παιδιά σας.
– Ενισχύστε τον αμοιβαίο σεβασμό.
– Να είστε ευέλικτοι. Θυμηθείτε ότι και εσείς κάποτε ήσασταν παιδί.
– Πρώτα να ακούτε, μετά να αντιδράτε. Όχι το αντίθετο.

5 | Οι δεμένες οικογένειες δείχνουν την εκτίμησή τους ο ένας στον άλλον

Είμαστε όλοι οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας όταν αισθανόμαστε ευπρόσδεκτοι. Στις δεμένες οικογένειες, τα μέλη γνωρίζουν ότι υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Γνωρίζουν ότι η οικογένειά τους δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτούς. Δείχνοντας στα παιδιά σας ότι τα εκτιμάτε ενισχύετε τη θετική τους συμπεριφορά και τα βοηθάτε να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να γίνετε μια δεμένη οικογένεια:

– Εστιάστε στη θετική συμπεριφορά του παιδιού σας.
– Επαινέστε το όταν το αξίζει.
– Γιορτάστε τα επιτεύγματα της οικογένειάς σας.
– Δημιουργήστε «ρουτίνες» ευγνωμοσύνης για να γιορτάσετε τα μέλη της οικογένειας.
– Δείξτε στα παιδιά σας πόσο εξαιρετικά είναι.

themamagers.gr/elena thanou/pinterest.co.uk

***

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109