Τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα Εκφράζουν Τον πόνο Της Ψυχής Που Δεν Μπορούν Να Γίνουν Λόγια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

Τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα Εκφράζουν Τον πόνο Της Ψυχής Που Δεν Μπορούν Να Γίνουν Λόγια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

“Ψυχοσωματικά Συμπτώματα. Το σώμα μιλάει για αυτά που σωπαίνει η ψυχή.”

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ψυχοσωματικές ασθένειες.

Γεγονός αποτελεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητώντας τις παθολογικές αιτίες μιας ενόχλησης όπως πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμίες ή ημικρανίες δεν καταφέρνουν να βρουν μια απάντηση στα πλαίσια της σωματικής υγείας.

Έτσι λαμβάνουν απαντήσεις ότι η αιτία που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά τους να κρύβεται σε ψυχολογικό επίπεδο.

Και ενώ η ψυχική υγεία αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή και αποδεκτή συνεχίζει να εγείρει αμφιβολίες και ερωτηματικά όταν αυτή δεν περιορίζεται στη δημιουργία συναισθήματος και μόνο.

Με άλλα λόγια είναι πολύ εύκολο κάποιος να κατανοεί ότι το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής διαδικασίας αλλά τα σωματικά συμπτώματα πως μπορούν να προκαλούνται από αυτή;

Η απάντηση βρίσκεται στις μελέτες που γίνονται πια συνδυαστικά στο χώρο της ιατρικής και της ψυχολογίας.

Οι έρευνες λοιπόν μας πληροφορούν ότι η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην προσωπικότητα και στην ψυχή.

Όταν λοιπόν βιώνουμε μια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση την οποία ο άνθρωπος ερμηνεύει ως αδιέξοδη τότε το σώμα αναλαμβάνει να εξωτερικεύσει το άγχος με ένα εμφανές σύμπτωμα.

Για παράδειγμα οι συχνές και αδικαιολόγητες ιατρικά φαρυγγίτιδες αποτελούν μια ένδειξη ότι το άτομο δεν μπορεί να επικοινωνεί τις αγωνίες ή τις πιέσεις που βιώνει.

Οι ημικρανίες αναδεικνύουν την ένταση, το θυμό και τις αμφιβολίες που μπορεί ένας άνθρωπος να δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στομάχι.

Συχνά στο γραφείο μου ακούω για ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά ή σφίξιμο στο στομάχι που παθολογικά δεν αιτιολογείται.

Στις περιπτώσεις αυτές λέμε ότι το στομάχι αντιδρά δίνοντας την αίσθηση του καψίματος , εφόσον το άτομο έχει αδιαχείριστο θυμό μέσα του και δεν μπορεί να εκφράσει.

Επιπροσθέτως, ο πόνος στο στήθος καθώς και η αύξηση της πίεσης στους περισσότερους ανθρώπους δηλώνει τη σκλαβιά που μπορεί να βιώνει κάποιος από την αρετή της περηφάνια

Άλλο παράδειγμα είναι η παχυσαρκία.

Άνθρωποι που παραπονούνται για το βάρος τους, όταν δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από τα κιλά που τους ταλαιπωρούν.

Ψυχοσωματικά σημαίνει ότι το σώμα όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την έντονη δυσαρέσκεια για διάφορους τομείς της ζωής ή το θυμό και την επιθετικότητα που δεν μπορεί να εκφραστεί.

Έτσι αυτή η ενέργεια διοχετεύεται στο φαγητό στην προσπάθειά να απωθηθεί η αρνητικοποίηση.

Ένα άλλο έντονο ψυχοσωματικό και ίσως το πιο σύνηθες, είναι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες.

Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πέρα από τους ορμονικούς παράγοντες ( στο προεμμυνορυσιακο σύνδρομο ή κατά τη διάρκεια της περιόδου) καταδεικνύει τη θλίψη και τις αμφιβολίες που διέπουν τη ζωή.

Η υπερβολική σκέψη για όλα, η αγωνία για τα καθημερινά αλλά και η αίσθηση της μοναξιάς που προκύπτει από τη μη κατανόηση των γύρω ανθρώπων.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εκφράζουν τον πόνο της ψυχής που δεν μπορούν να γίνουν λόγια.

Βαθιά καταπιεσμένα συναισθήματα που το άτομο δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει και δεν μπορεί να εκφράσει και έτσι σωματοποιεί τον πόνο.

Η διαδικασία της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας, μπορεί να βοηθήσει πλήρως αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση των ασυνείδητων μηχανισμών της ψυχής και η βοήθεια που παρέχει ο θεραπευτής στην ερμηνεία αλλά και την κατανόηση που θα παρέχει στο θεραπευόμενο μπορούν να εξαλείψουν τα συμπτώματα.

Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω ψυχοσωματικά και εφόσον έχετε απευθυνθεί στον γιατρό σας αλλά και αποκλείσει τα παθολογικά αίτια, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο.

psychotherapeutiki.gr/newlovetimes.com

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Ιδρύτρια Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109