Αν κάποιος σου ζητήσει να επιλέξεις, να επιλέγεις πάντα εσένα. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Αν κάποιος σου ζητήσει να επιλέξεις, να επιλέγεις πάντα εσένα. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Μπορεί να έχουμε τη μεγαλύτερη καρδιά, ικανή να αγαπήσει τρελά και άνευ όρων. Μπορεί να πιστεύουμε στον ρομαντισμό, να τον επιζητούμε. Και πάντα πιστεύω ότι πρέπει να ερωτευόμαστε βαθιά, γρήγορα και χωρίς φόβο για το πού θα προσγειωθούμε. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε εμάς: Κι αν όλο αυτό τον καιρό το καλύτερο άτομο το οποίο θα μπορούσαμε να ερωτευθούμε είναι ο εαυτός μας;

Η αγάπη για τον εαυτό μας δεν είναι μια μόδα που ήρθε και θα φύγει. Οι άνθρωποι που την αντιλαμβάνονται έτσι έχουν χάσει μάλλον κάτι πολύ κρίσιμο. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι απαραίτητη, επειδή μας δίνει τα εργαλεία για να επιβιώσουμε σε αυτή τη ζωή.

Και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να εξαρτόμαστε από κανένα άλλο για να δώσουμε στον εαυτό μας αξία. Εμείς κρατάμε όλη τη δύναμη και σε έναν κόσμο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό συναίσθημα.

Φυσικά, είναι ευκολότερο στη θεωρία. Είναι όμορφο πράγμα να θέλουμε να κάνουμε πράγματα για άλλους, να τους επιλέγουμε. Η ανιδιοτέλεια έχει τη θέση της στη ζωή μας φυσικά. Και ιδανικά, μπορούμε να μάθουμε να την εξισορροπούμε. Κάποιες φορές να επιλέγουμε τους άλλους. Άλλες φορές να επιλέγουμε τον εαυτό μας.

Αλλά τι γίνεται αν κάποιος μας βάλει σε μια θέση όπου συνεχώς «δουλεύουμε» γι’ αυτόν και δεν υπάρχει καμία αμοιβαιότητα; Αυτό δεν είναι αγάπη. Δεν είναι υγιές, ούτε και αποτελεί μέρος κάποιας συνταγής για την ευτυχία. Το μόνο που κάνει είναι να συσσωρεύει την πικρία και μια ψευδή ιδέα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.

Κι αν αντιληφθούμε ότι τελικά ξοδεύουμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να πείσουμε τους άλλους ότι αξίζουμε; Ότι κάνουμε τα πάντα, για να βεβαιωθούμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε αποδεκτοί από αυτούς; Αυτό αργά ή γρήγορα θα μας πνίξει και είναι βέβαιο.

Αν γίνει γρήγορα, μπορεί και να βγούμε δυνατότεροι. Αν γίνει αργά, θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και αυτό θα μας καταρρακώσει ακόμα περισσότερο. Αυτή δεν είναι η ζωή που επιζητάμε να δημιουργήσουμε. Δεν είναι η οπτική που θέλουμε να έχουμε.

Επιλέγω τον εαυτό μου. Επιλέγω τον εαυτό μου επειδή είμαι το μόνο άτομο για το οποίο εγγυώμαι ότι θα κάνει τη δουλειά σωστά. Επιλέγω τον εαυτό μου σε όλες εκείνες τις φορές που κάποιος με έθεσε ως επιλογή, όχι ως προτεραιότητα. Επιλέγω τον εαυτό μου ώστε όταν κάτι εκπληκτικό έρθει, να έχω αγαπήσει ήδη τον εαυτό μου και να μπορώ να προσφέρω και στον άλλο. Οι σχέσεις προϋποθέτουν δούναι και λαβείν.

Αν κάποιος σας ραγίσει την καρδιά, μην εγκαταλείπετε την αγάπη. Μην αποκλείσετε οποιαδήποτε μελλοντική ευκαιρία. Όμως, επιλέξτε τον εαυτό σας. Μάθετε ότι όλα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν. Μπορείτε να είστε ρομαντικοί και παράλληλα να ξέρετε ότι τα συναισθήματά σας είναι σημαντικά. Επειδή αξίζετε. Ακόμα κι αν κάποιος σας παγιδεύσει στο να σκεφτείτε το αντίθετο. Αξίζετε.

ari eastman//enallaktikidrasi.com

***

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109