Η ουσία δεν είναι να δηλώνεις ειλικρινής, μα να μάθεις να ζεις με αυτόν τον τρόπο. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Η ουσία δεν είναι να δηλώνεις ειλικρινής, μα να μάθεις να ζεις με αυτόν τον τρόπο. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Στις ανθρώπινες σχέσεις το παν είναι η ειλικρίνεια

Ειλικρίνεια. Μία λέξη που όλοι μάθαμε να λέμε, μα ελάχιστοι άνθρωποι την υιοθετούν. Η ουσία δεν είναι να δηλώνεις ειλικρινής, μα να μάθεις να ζεις με αυτόν τον τρόπο. Η ειλικρίνεια αποτελεί το βασικό συστατικό των σχέσεων, το θεμέλιο λίθο κάθε ανθρώπινης επικοινωνίας κι εξέλιξης.

Όποιου είδους κι αν είναι η ανθρώπινη σχέση, φιλική, εpωτική, οικογενειακή, εργασιακή, πάντα πρέπει να χτίζεται σε γερές βάσεις, από ανθρώπους που έχουν μάθει να τιμούν τον εαυτό τους και όσους έχουν γύρω τους.

Το να μάθεις να ζεις με ψέματα είναι ο εύκολος τρόπος, ο τρόπος που οι περισσότεροι επιλέγουν. Είναι ο δρόμος με τις λιγότερες λακκούβες. Θα ταλαιπωρηθείς λιγότερο, αλλά θα φτάσεις στον προορισμό σου, τελικά;

Τα ψέματα δε χτίζουν σχέσεις, τις γκρεμίζουν. Ίσως γινόμαστε αρεστοί, ίσως δημιουργούμε πιο εύκολα το χαμόγελο στα χείλη των γύρω μας, ίσως αποφεύγουμε να διαπληκτιστούμε.

Μα όταν το ψέμα αποκαλυφθεί, ό,τι χτίστηκε μέσα από κόπο, γκρεμίζεται μέσα σε μια στιγμή. Θα θυσίαζες όσα έχεις, όσα νιώθεις, για να μην παραδεχτείς την αλήθεια;

Πολλές φορές η αλήθεια κι η ειλικρίνεια πονάνε. Προκαλούν θυμό, απογοήτευση, δυσάρεστες σκέψεις. Κι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να τα δεχθούν. Γιατί έχουμε μάθει να μας χαϊδεύουν τα αυτιά, να μη μας τιμωρούν για τίποτα.

Έχουμε μάθει να θάβουμε την αλήθεια και να πλάθουμε ιστορίες με ψέματα. Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Μα τελικά γίνεται πιο νοσηρή.

Το ένα αθώο ψέμα, οδηγεί στο επόμενο. Και τελικά, χτίζουμε κάστρα με ψέματα, αποφεύγοντας να παραδεχθούμε και να μιλήσουμε ντόμπρα. Νομίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε καταστάσεις, διευκολύνουμε κάποια πρόσωπα, αποφεύγουμε τις εντάσεις.

Και τελικά, δημιουργούμε τις πιο αρρωστημένες καταστάσεις μέσα από όλο αυτό το κυνηγητό του ψέματος. Αφήσαμε την ειλικρίνεια μακριά από τις ζωές μας, γιατί ξαφνικά φοβηθήκαμε πως δε θα μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτόν το σκληρό κόσμο.

Και δεν καταλάβαμε πως εμείς διαλύουμε το δικό μας μικρόκοσμο με ψέματα. Οι άνθρωποι που σε αγαπάνε, θα είναι πάντα στο πλευρό σου και θα εκτιμούν την ειλικρίνεια σου, όσο κι αν δεν τους αρέσει.

Αν έχεις δίπλα σου ανθρώπους κίβδηλους που αγαπούν το ψέμα και ζουν με αυτό, τότε διώξ’ τους μακριά. Και μείνε με αυτούς που σε θέλουν έτσι όπως είσαι.

Φαντάσου να είχες μια κλεψύδρα και να έφευγε ο χρόνος. Κάθε κόκκος από αυτή τη μαγική σκόνη της κλεψύδρας αντιπροσωπεύει και κάθε σου στιγμή. Κι όταν έρθει το πέρας του και σταματήσει ο χρόνος, όταν όλοι οι κόκκοι πάνε στην απέναντι πλευρά, τότε, τι γίνεται;

Τότε, θα έρθει η ώρα να κάνεις την αξιολόγησή σου και την αυτοκριτική σου. Θα σκεφτείς πολλά που θα ήθελες να αλλάξεις, αλλά θα έχει τελειώσει ο χρόνος.

Γι’ αυτό φρόντισε να μη σπαταλάς τον κάθε κόκκο. Φρόντισε να ζεις την κάθε στιγμή σου με ειλικρίνεια. Για να κρατήσεις δίπλα σου όλους τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Και κάνοντας τον απολογισμό σου, να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, να ξέρεις πραγματικά ποιους έχεις δίπλα σου και να ομορφαίνεις τη ζωή σου.

Newside.gr/Natalia Kara/https://Z.pinterest.com

Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας 
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109