Κι αν, πράγματι, χρειάζεσαι κάτι για να τα καταφέρεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Κι αν, πράγματι, χρειάζεσαι κάτι για να τα καταφέρεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

 

 

Κι αν, πράγματι, χρειάζεσαι κάτι για να τα καταφέρεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Δύσκολοι καιροί για παιδικά χαμόγελα, μα κάθε παιδί είναι κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πως ο κόσμος μας μπορεί ν᾽αλλάξει. Ξοδεύω καθημερινά πολύ από τη σκέψη μου, παιδί μου, για να σε ῾῾ντύσω᾽᾽με όλα τα απαραίτητα εφόδια, που θα σε βοηθήσουν να μπεις δυναμικά στο παιχνίδι της ζωής. Ποτέ δε θα ᾽μαι απόλυτα σίγουρη πως έκανα το σωστό και πάντα θα σκέφτομαι πως μπορούσα να κάνω καλύτερες επιλογές για σένα.

Μα να ᾽σαι σίγουρη πως πίσω από κάθε μου ενέργεια κρύβονταν καθαρή και ανιδιοτελής αγάπη, μαζί με λίγο φόβο. Σήμερα, λοιπόν, στέκομαι απέναντί σου και σκέφτομαι πως όλα όσα προσπαθώ να σου μάθω έχουν μεγάλη σημασία. Αν, όμως, έπρεπε να διαλέξω μέσα από την πληθώρα των σκέψεων,αυτά θα ήταν, πάνω κάτω, όλα όσα θέλω να έχεις ως οδηγό στη ζωή σου:

Έχεις τεράστια αξία. Όχι μόνο για εμάς, τους γονείς σου, μα κυρίως για εσένα την ίδια. Μην επιτρέψεις ποτέ σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτό που είσαι και όλα όσα μπορείς να καταφέρεις. Να μάθεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και να στηρίζεσαι πάντοτε στα δικά σου πόδια, γιατί μόνο τότε θα είσαι ικανή να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Η ζωή έχει πολλές ανηφόρες, μα όταν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου δε θα αφήσεις καμία αποτυχία να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σου και στις επιλογές σου.

Να θυμάσαι πως όλα όσα χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη κρύβονται μέσα σου. Γνωρίζοντας τον εαυτό σου και καθώς μαθαίνεις να τον αγαπάς, θα συνειδητοποιήσεις πως όλα τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να πλάσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι δεν υπάρχουν έξω από εσένα, αλλά ακριβώς μέσα σου. Εκεί θα βρεις τη συμπόνοια, όταν θα δεις ανθρώπους να υποφέρουν, την ευγνωμοσύνη, για όλα όσα έχεις την τύχη να απολαμβάνεις, την ευστροφία, για να μάθεις να δημιουργείς κάτι ουσιαστικό, τη συγχώρεση, απέναντι στα λάθη των άλλων.

Σιγά σιγά θα καταλάβεις, πως μαθαίνοντας να αγαπάς τον εαυτό σου, μαθαίνεις ουσιαστικά να αγαπάς τη ζωή και τότε αυτή θα σου χαρίζει απλόχερα μικρές απολαύσεις που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Να είσαι παρούσα, λοιπόν, στη ζωή, και να την αντιμετωπίζεις με ψυχή. Βγες, κάνε φίλους, προσκάλεσε τους στον κόσμο σου, δραστηριοποιήσου και μην περιμένεις τα πράγματα να κυλήσουν πάντα μόνα τους. Άνοιξε την καρδιά σου και να είσαι πάντα πρόθυμη να μοιραστείς τις πληγές σου με ανθρώπους που έρχονται με ανοιχτή καρδιά.

Να μάθεις να λες όχι, όταν δεν θες να πεις ναι, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις σεβασμό προς τον εαυτό σου και θα αποκτήσεις και το σεβασμό των άλλων.

Να θυμάσαι πως η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Ακόμη κι αν νομίζεις πως όλα τα κάνεις σωστά, κάποιες φορές τα πράγματα θα βγουν εκτός τροχιάς. Μπορεί να μην έχεις τη δύναμη να ελέγχεις τα πάντα γύρω σου, μα σίγουρα μπορείς να ελέγχεις το πώς αντιδράς στην αδικία. Σήκω και ξαναπροσπάθησε.

Να μάθεις να αγαπάς τις αλλαγές, αφού είναι μία σταθερή αξία, που πολλές φορές σε βγάζει από το βόλεμα και απ᾽όλα όσα νιώθεις άνετα, σου μαθαίνει, όμως, να μη συμβιβάζεσαι και να μην αποκλείεις κάτι νέο και ανήσυχο. Έχε ευλύγιστο μυαλό, λοιπόν!

Να εκτιμάς το δώρο της ζωής και να θέλεις διαρκώς να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, να χορεύεις σα να μην υπάρχει αύριο, να μιλάς και να μάθεις ν᾽ακούς. Να σκορπάς το φως που έχεις μέσα σου και να πυροδοτείς κι άλλες φλόγες με τις ιδέες σου.

Η ζωή θέλει πίστη κι αν βρεις κάτι να πιστεύεις θα καλλιεργήσεις την ελπίδα, η οποία με τη σειρά της διαγράφει μονοπάτια για να μην τα παρατάς. Βρες κάτι, που να ηρεμεί τη ψυχή σου και να παθιάζει το μυαλό σου, γιατί τις στιγμές που όλα μέσα σου θα δείχνουν πως καταρρέουν, αυτό θα τα κρατάει άρτια και ενωμένα.

Να μη φοβηθείς ποτέ να φύγεις μακριά μου. Όσο κι αν πονάει η καρδιά μου να το λέω, θέλω να το κάνεις αυτό. Θέλω να έχεις τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και το θάρρος να περπατήσεις μέσα στον κόσμο μ᾽ένα δυνατό κεφάλι και να είσαι τολμηρή σχετικά με το ποια θέλεις να είσαι. Μην ξεχνάς πως είτε είσαι δίπλα μου, είτε 1000 μίλια μακριά, σ᾽αγαπώ.

Κάνε ό,τι σε κάνει να είσαι ευτυχισμένη, χωρίς να πληγώνεις κανέναν.

Ακολούθησε τα όνειρά σου, όχι τα δικά μου.

Και το πιο σημαντικό απ᾽όλα: μη σκοτώσεις καθώς μεγαλώνεις το παιδί που έχεις μέσα σου. Όσο φροντίζεις αυτό το παιδί τόσους περισσότερες ευκαιρίες θα έχεις να είσαι ευτυχισμένη. Γίνε φως, γίνε αέρας και πίστευε στη δύναμη των ονείρων σου. Τα όνειρα που αστράφτουν στα μάτια σου θα φωτίσουν κάθε σου βήμα.

Από μία μαμά σε κάθε παιδί.

 

 

 

=============

=============

loveletters.gr / persephone chrysafidou

Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109