Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας καθένας είναι διαφορετικός. | Psychologos-Maria Koraka.Gr

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας καθένας είναι διαφορετικός. | Psychologos-Maria Koraka.Gr

Είναι εντυπωσιακό πόσο συχνά πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ ανθρώπων. Και το βάσανο των συγκρίσεων αρχίζει σχεδόν με το που ένα παιδί γεννηθεί.

Αρχικά είναι όλα όμορφα κι ωραία, το φρέσκο μωρό είναι ένα μικρό ροζουλί θαύμα και είναι τέλειο! Αλλά σε λίγο καιρό αρχίζουν συγγενείς και φίλοι να λένε: “ο εγγονός της τάδε περπατάει, η δικιά σου ακόμα”; Ή: “κοίτα Κωστάκη τι καλό παιδί που είναι ο Γιαννάκης, εσύ γιατί είσαι άτακτος;”. Και πάει λέγοντας, και μας μαθαίνουν από κούνια να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γύρω μας, να βλέπουμε τη ζωή σαν έναν αγώνα δρόμου που σκοπός του είναι να τα καταφέρουμε καλύτερα από τους άλλους.

Το θέμα είναι ότι σε αυτό το σημείο της επιτυχίας δε φτάνει ποτέ κανείς.

Γιατί είναι έμφυτο στον άνθρωπο να “συνηθίζει” στην επιτυχία του και να κυνηγά όλο και υψηλότερους στόχους.

Οι συγκρίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό: συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με αυτούς που τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε διαρκώς ανεπαρκείς.

Αυτό μας έμαθαν από τα γεννοφάσκια μας.

Με αυτήν τη νοοτροπία μας πιπίλησαν το μυαλό χρόνια και χρόνια.

Τι φταίμε κι εμείς που δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που είμαστε, και χάνουμε χρόνο και πολύτιμη ενέργεια στο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους;

Τι φταίμε που δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και ικανοποίησης;

Το λάθος που συχνά κάνουμε είναι ότι συγκρίνουμε διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικό υπόβαθρο, που εξελίχθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Λάθος!

Διαφορετικές συνθήκες ζωής οδηγούν σε διαφορετικές επιτυχίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πιθανότερο να σπουδάσει κανείς (επίσης να αποκτήσει διδακτορικό) αν οι γονείς του έχουν κι αυτοί κάποιο πτυχίο!

Είναι πολύ μεγαλύτερο κατόρθωμα να φτάσει κανείς σε αυτή τη βαθμίδα όταν δεν έχει τα μέσα, την οικονομική επιφάνεια ή την επιρροή από την οικογένειά του.

Επίσης,οι ζωές μας καθορίζονται κατά μεγάλο βαθμό από την τύχη!

Αν αναλογιστείτε πόσα τυχαία γεγονότα μας σπρώχνουν καθημερινά σε διαφορετικούς δρόμους, είναι πράγματι απορίας άξιον πώς καταφέρνουμε να πετύχουμε έστω και κάποιους από τους στόχους μας!

Η τύχη καθορίζει πολλά: το αν θα είναι κανείς υγιής ή θα πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια, το αν θα γεννηθεί σε πλούσια ή φτωχή χώρα, το αν θα είναι γυναίκα ή άντρας – όλα τυχαία γεγονότα που καθορίζουν όμως δραματικά την ποιότητα ζωής μας.

Στην Κίνα και την Ινδία, συχνά τα μωρά είναι… άτυχα αν γεννηθούν κορίτσια. Σε αυτήν την περίπτωση η τύχη καθορίζει συχνά την επιβίωσή σου.

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας λοιπόν. Καθένας είναι διαφορετικός.

Κουβαλάει τα δικά του προβλήματα, τα δικά του ταλέντα, τις ανησυχίες και ναι, τα αποτελέσματα των διαφόρων τυχαίων περιστάσεων που άλλοτε έδρασαν θετικά και άλλοτε έδρασαν αρνητικά ως προς την πραγματοποίηση των στόχων του.

Πάντα νομίζουμε ότι οι άλλοι είναι πιο τυχεροί από εμάς: “the grass is greener on the other side”, όπως λένε και οι Αμερικανοί.

Αλλά το γρασίδι δεν είναι πιο πράσινο – όλοι έχουμε τα θεματάκια που μας απασχολούν, και πολύ συχνά απλά δεν γνωρίζουμε αρκετά για τον άλλον ώστε να συνειδητοποιούμε τα προβλήματά του.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις συγκρίσεις, και ας προσπαθήσουμε απλώς να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε.

Πρακτικά βέβαια αυτή η συμβουλή είναι δύσκολο να ακολουθηθεί, λόγω των παραγόντων του περιβάλλοντος, που μας έχουν “προγραμματίσει” να σκεφτόμαστε μόνο με συγκριτικούς όρους.

Αλλά για σκεφτείτε πόσο πιο ωραία είναι η ζωή όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας.

Όταν ζούμε στο εδώ και στο τώρα, και όχι παλεύοντας για ένα ιδανικό μέλλον που ποτέ δεν έρχεται!

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας!

Επιτυχία δεν είναι να είναι κανείς καλύτερος από τους άλλους, είναι κάθε μέρα να είναι λίγο καλύτερος απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη! 

Αυτό είναι το βασικότερο κριτήριο και αυτός πρέπει να είναι ο καθημερινός μας στόχος.

Και με αυτήν τη μέθοδο, βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα, μπορεί κανείς να βελτιώνεται διαρκώς, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την χαρά της καθημερινής ζωής, των καθημερινών μικρών επιτυχιών!

inewsgr.com

***

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109