Μην πιστέψεις ποτέ πως δεν αξίζει να ονειρεύεσαι, γιατί απλώς φοβάσαι πως δεν θα πετύχεις αυτό που θες. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Μην πιστέψεις ποτέ πως δεν αξίζει να ονειρεύεσαι, γιατί απλώς φοβάσαι πως δεν θα πετύχεις αυτό που θες. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Σίγουρα έχεις διαβάσει τον Αλχημιστή. Αν όχι, σίγουρα γνωρίζεις την πολύ γνωστή φράση «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις». Την έχεις ακούσει. Την έχει δει σε φωτογραφίες. Ακόμη και σε κοροϊδευτικά memes.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την φράση;

Πόσα περισσότερα μηνύματα προσφέρει αυτό το πολυδιαβασμένο βιβλίο; Αν θέλεις να δεις το πραγματικό νόημα,  αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, συνέχισε να διαβάζεις.

Τις προάλλες, βρήκα λίγο χρόνο επιτέλους και αποφάσισα να κάτσω να ξαναδιαβάσω τον Αλχημιστή. Το διάβασμα είναι η αγαπημένη μου συνήθεια και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα πιο αγαπημένα μου.

Παρότι το διάβασα για πολλοστή φορά, ένιωσα πως σε αυτή την περίοδο της ζωής μου, μίλησε μέσα μου πιο πολύ από ποτέ και μπόρεσα να το καταλάβω πολύ καλύτερα τώρα, από όταν το είχα διαβάσει στα 20 μου.

Ο τρόπος γραφής του και το μοναδικό συναίσθημα που σου βγάζει ο Paulo Coelho, μου έδωσε την έμπνευση να γράψω αυτό το άρθρο, με όλα όσα κατάλαβα και με έκανε να νιώσω.

Μάθημα πρώτο – Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει όνειρα

Το πιο μεγάλο και συγκινητικό, κατά την γνώμη μου, μήνυμα όλου του βιβλίου, είναι η σημασία που έχει στην ζωή μας να ονειρευόμαστε και να κυνηγάμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε πως αξίζει.

Το βασικό πράγμα που μας κάνει να ονειρευόμαστε, είναι το να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Μας δίνει την δύναμη, μας εξάπτει την περιέργεια και μας προκαλεί την ανάγκη να φανταστούμε την ζωή μας, έχοντας ένα στόχο στο μυαλό μας.

Όταν τελικά βρούμε αυτό το πράγμα, που μας κάνει να νιώθουμε πάθος και μας συναρπάζει, τότε είναι που αρχίζουμε να το σκεφτόμαστε και να κάνουμε όνειρα για αυτό. Το θέλουμε τόσο πολύ και δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Κάθε άλλο μάλιστα, είναι η εσωτερική μας ανάγκη να βάλουμε στόχους και να κάνουμε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά στην ζωή μας.

Μην φοβάσαι να ονειρεύεσαι. Μην φοβάσαι να βάζεις μεγάλους στόχους. Και το κυριότερο, μην πιστέψεις ποτέ πως δεν αξίζει να ονειρεύεσαι, γιατί απλώς φοβάσαι πως δεν θα πετύχεις αυτό που θες.

Μάθημα δεύτερο – Μην φοβάσαι να αποτύχεις

Για όλους όσους δεν έχουν ακόμα διαβάσει το βιβλίο – που πρέπει να το κάνουν άμεσα – δεν θα προδώσω τίποτα από αυτά που διαδραματίζονται, ούτε το τέλος του βιβλίου. Αλλά θα μοιραστώ αυτό που μου έδωσε να καταλάβω.

Και αυτό είναι πως ο δρόμος για να πετύχεις τα όνειρα και τους στόχους σου, είναι γεμάτος από πολύτιμα μαθήματα, που παίρνεις στη ζωή και από αναμνήσεις, που θα τις κουβαλάς μέσα σου και θα σε συντροφεύουν, σε όλα όσα θα ζήσεις. Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, είτε πετύχεις, είτε αποτύχεις, θα έχεις έρθει εσύ ένα βήμα πιο κοντά στον άνθρωπο που θες να γίνεις. Και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία τελικά.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να φοβάσαι την αποτυχία.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από αποτυχίες και υπάρχει λόγος. Οι αποτυχίες είναι αυτές που θα σε διδάξουν τα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Αυτές θα σε κάνουν να μάθεις από τα λάθη σου και να γίνεις καλύτερος.

Η μόνη πραγματική αποτυχία στην ζωή, είναι να μην κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Μάθημα τρίτο – Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στην επιδίωξη των ονείρων

Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους ερωτικούς μας συντρόφους, ή στους συζύγους. Ισχύει για όλα τα άτομα, που σχηματίζουμε δεσμούς μαζί τους. Είτε είναι η οικογένεια, είτε είναι οι φίλοι, είτε είναι οι σύντροφοι.

Όποιος κι αν προσπαθήσει να μπει εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και στα όνειρά σου, δεν θέλει πραγματικά την ευτυχία σου και δεν έχει και ο ίδιος βρει μέσα του αυτό που θα τον κάνει να νιώσει πραγματικά πλήρης.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι, που στην πραγματικότητα, μας κάνουν κακό και μας πηγαίνουν πίσω. Γιατί προσπαθούν να μας κάνουν να σταματήσουμε να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και ολοκληρωμένοι.

Η πραγματική αγάπη, δεν χάνεται ανάμεσα στους ανθρώπους, όταν υπάρχουν όνειρα και στόχοι, ακόμα και αν χρειαστεί να απομακρυνθούν.

Γι’αυτό, σκέψου το καλά πριν παρατήσεις τα όνειρα και τις επιθυμίες σου για μια σχέση.

Μπορεί να νομίσεις πως πραγματικά το θες και να νιώσεις καλά στην αρχή, αλλά θα το μετανιώσεις στην πορεία.

Μάθημα τέταρτο – Ένα όνειρο που αξίζει να κυνηγήσεις, είναι συνήθως κάτι στο οποίο είσαι καλός

Στον Αλχημιστή αναφέρεται, πως όταν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, στην αρχή θα έχεις καλοτυχία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε όλη την έκταση του βιβλίου και είναι πως το σύμπαν συνωμοτεί, για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το σύμπαν βοηθάει τους τολμηρούς και η τύχη ευνοεί αυτούς που κυνηγάνε με πάθος τους στόχους τους.

Όλοι έχουμε μια φυσική κλίση σε κάτι και είμαστε καλοί σε συγκεκριμένα πράγματα. Απολαμβάνουμε να τα κάνουμε και μας δίνουν μια αίσθηση ικανοποίησης.

Πρέπει να ακούμε το ένστικτο μας και να συνειδητοποιούμε σε τι έχουμε κλίση, γιατί τις περισσότερες φορές, αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κατάκτηση των ονείρων μας.

Μάθημα πέμπτο – Ότι κι αν συμβεί, ποτέ δεν θα τα παρατήσεις

Το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και στο που θες να φτάσεις, είσαι εσύ.

Πρέπει να έχεις όνειρα, στόχους και φιλοδοξίες και πρέπει να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σκληρά για αυτά που θέλεις. Στην ζωή τίποτα δεν χαρίζεται και αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα.

Ακόμα και όταν έρχονται τα δύσκολα και όλα μοιάζουν σαν ένα μεγάλο αδιέξοδο, μην τα παρατήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς πάντα τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία σου. Τίποτα σπουδαίο δεν θα είχε συμβεί ποτέ, χωρίς ενθουσιασμό. Αυτό που θα κρατήσει τα όνειρά σου ζωντανά, είναι η θέληση που θα δείξεις, για σκληρή δουλειά.

Και αυτή η σκληρή δουλειά είναι που θα μετατρέψει τα όνειρά σου σε πραγματικότητα.

Πάντα να θυμάσαι τι είναι σημαντικό στη ζωή. Να ονειρεύεσαι. Να κυνηγάς τα όνειρά σου. Να δουλεύεις σκληρά για αυτά. Γιατί τα όνειρα είναι η ίδια η ζωή.

balancelife.gr

~~{}~~
Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 10