Ο Άνθρωπος Που Έχει Μπέσα..Είναι Ξεχωριστός..Σε Κοιτάζει Περήφανα Στα Μάτια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Ο Άνθρωπος Που Έχει Μπέσα..Είναι Ξεχωριστός..Σε Κοιτάζει Περήφανα Στα Μάτια | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Η μπέσα δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο και δεν έχει θρησκεία.

Δεν έχει καμιά σημασία ποιος είσαι, πόσων χρονών είσαι, πού δουλεύεις και πόσα πτυχία έχεις. Δεν έχει  καμιά σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Ούτε το πόσες φορές έχεις πληγωθεί, πόσες φορές σε έχει γονατίσει η ζωή και σε ποιον Θεό πιστεύεις.

Ο άνθρωπος που έχει μπέσα σε κοιτάζει στα μάτια όταν σου μιλά, σου σφίγγει δυνατά το χέρι όταν σε χαιρετά και τα λόγια του είναι ξεκάθαρα και σταράτα. Για τον μπεσαλή, ο άνθρωπος έχει ανάστημα και ψυχή και ξέρει πως πρέπει να τα σεβαστεί και τα δυο.

Ο άνθρωπος που έχει μπέσα σέβεται τη γυναίκα, ανεξάρτητα από τον ρόλο που εκείνη παίζει στη ζωή του. Κι ο σεβασμός αυτός έχει να κάνει με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει. Δεν την παραμυθιάζει, αλλά είναι από την αρχή ξεκάθαρος μαζί της για τα συναισθήματά του. Δεν την προσβάλλει επειδή εκείνη φαίνεται «λίγη» στα δικά του μάτια. Δεν της πουλά ξεφτισμένο έρωτα για να τη ρίξει στο κρεβάτι.

Ο άνθρωπος που έχει μπέσα, ακολουθεί το δικό του μονοπάτι με το κεφάλι ψηλά και τη συνείδησή του καθαρή. Έχει δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούν, τον εκτιμούν και τον εμπιστεύονται. Μπορείς να στηριχτείς πάνω του, χωρίς να φοβάσαι ότι θα σου ζητήσει ανταλλάγματα. Γιατί ξέρεις ότι η ανθρωπιά του δεν κρατά ζυγαριές με συναισθηματικά ή υλικά ζύγια.

Ο άνθρωπος που έχει μπέσα σε κοιτάζει στα μάτια όταν σου μιλά, σου σφίγγει δυνατά το χέρι όταν σε χαιρετά και τα λόγια του είναι ξεκάθαρα και σταράτα. Ο άνθρωπος που έχει μπέσα μπορεί να είναι άντρας ή γυναίκα. Κι ας είναι ο όρος του «μπεσαλή» καταγεγραμμένος στο μυαλό μας ως γένους αρσενικού.

Ακόμα κι αν διαψευστεί, ακόμα κι αν η μπέσα του θεωρηθεί αδυναμία, δε θα απαρνηθεί τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους άλλους. Γιατί ο δικός του είναι ο μόνος τρόπος που ξέρει. Έτσι μεγάλωσε. Έτσι έμαθε να πορεύεται στη ζωή του. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή του. Το να αρνείται να χάσει στο παζάρι των ανθρώπινων αδυναμιών τις δικές του αξίες. Το να κρατά ψηλά την αξιοπρέπεια και την τιμή του.

Ο άνθρωπος που έχει μπέσα μπορεί να είναι άντρας ή γυναίκα. Κι ας είναι ο όρος του «μπεσαλή» καταγεγραμμένος στο μυαλό μας ως γένους αρσενικού. Υπάρχουν, επίσης, γυναίκες που είναι ξεκάθαρες στο τι θέλουν και δεν ξεπουλούν την αξιοπρέπειά τους. Δε νιαουρίζουν ναζιάρικα και αγωνίζονται με τους αντρίκιους ώμους τους για να σταθούν όρθιες. Είναι γυναίκες που έχασαν την καρδιά τους, αλλά δε μίσησαν τον κόσμο.

Είναι γυναίκες που μπορείς να εμπιστευτείς τον  λόγο τους και τα αισθήματά τους. Είναι γυναίκες που ξέρουν να κρατούν σφιχτά το χέρι που αναζητά παρηγοριά μέσα στο δικό τους. Είναι εκεί όταν τις χρειαστείς κι αποχωρούν αθόρυβα όταν η ανθρωπιά τους έχει πετύχει τη γιατρειά της.

Οι άνθρωποι που έχουν μπέσα είναι ξεχωριστοί. Και είναι τιμή σου να έχεις έναν τέτοιον άνθρωπο στον κύκλο των φίλων σου. Και είναι μαγκιά σου να έχεις έναν τέτοιον άνθρωπο στο πλευρό σου. Αρκεί να σταθείς τυχερός και να βρεθεί στο δρόμο σου… κι εσύ να είσαι έτοιμος να τον αναγνωρίσεις.

saatchiart.com/georgia andriotou/pestaneagr.blogspot.gr

***

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109