Ωριμότητα: Λιγότερα Σημαίνει Περισσότερα Στις Προσωπικές Σχέσεις | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

Ωριμότητα: Λιγότερα Σημαίνει Περισσότερα Στις Προσωπικές Σχέσεις | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

Ωριμότητα: με τον καιρό συνειδητοποιούμε ότι λιγότερα σημαίνει περισσότερα

Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη, ο χρόνος δεν μας φέρνει αναγκαστικά σοφία και ωριμότητα.

Ωριμότητα σημαίνει, πρώτα από όλα, απόκτηση επίγνωσης όλων όσων έχουμε κάνει και όλων των εμπειριών που έχουμε ζήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε από τα βιώματά μας.

Πρόκειται για κάτι που χαρακτηρίζει ένα άτομο με ταπεινοφροσύνη, καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη κάθε λάθους που έκανε χωρίς να το μετανιώνει.

Αυτό επειδή όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο, για να μάθουμε να έχουμε ισορροπία στη ζωή.

Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν να συνειδητοποιούν κάτι πολύ συγκεκριμένο: αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους δεν είναι το να έχουμε πράγματα, το να συσσωρεύουμε υλικά αγαθά ή το να είμαστε επιτυχημένοι.

Η ευτυχία είναι κάτι τόσο απλό όσο το να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Και κάτι τέτοιο έχει νόημα μονάχα μέσα σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων.

Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Μάλιστα, πρέπει να το θεωρήσουμε μέρος της συναισθηματικής υγείας. Το να δίνουμε την αγάπη μας μόνο σε λίγους ανθρώπους θα μας προστατέψει από την απογοήτευση και τις ψευδαισθήσεις και θα μας εξασφαλίσει την προσωπική ισορροπία που όλοι επιθυμούμε.

Στο παρακάτω άρθρο θα σκεφτούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Με τον καιρό μαθαίνετε και ανακαλύπτετε

Κατά την εφηβεία και την πρώτη μας νεότητα, κάθε είδους πράγματα και άνθρωποι μας προσεγγίζουν και πρόκειται για κάτι που δεχόμαστε.

Θέλουμε να βιώσουμε πράγματα, να γελάσουμε, να αγαπήσουμε, να ανακαλύψουμε και να νιώσουμε. Το να θέτουμε όρια και φραγμούς συχνά σημαίνει ότι δεν γινόμαστε αποδεκτοί ή ότι χάνουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέρος της ομάδας.

Η αγάπη έρχεται με την ένταση μιας καταιγίδας. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρασυρθεί με την ανάγκη κάποιου που λαχταρά να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις φιλίες.

Ωστόσο, με τον καιρό αποκτούμε πρόσβαση στη βαθύτερη ματιά μας, που μπορεί να βλέπει όσα μας περιβάλλουν πιο καθαρά, με καλύτερη προοπτική και με σοφία.

Μια κοινωνική ομάδα που όλο και διευρύνεται δεν σας κάνει ευτυχισμένους

Μπορούμε να παρηγορήσουμε τη μοναξιά μας με πολλούς τρόπους, όμως η συσσώρευση φίλων δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο. Καταρχάς κάτι τέτοιο σημαίνει να βάλουμε στη ζωή μας ανθρώπους που δεν θα είναι πάντα ειλικρινείς ή συμβατοί με αυτό που είμαστε.

Η μοναξιά είναι ένα είδος εσωτερικού κενού που πρέπει να αισθανόμαστε καθώς ωριμάζουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένες και πιο αυθεντικές σχέσεις με τους άλλους.

Με τον καιρό τελικά χάνουμε πολλούς φίλους. Αυτό επειδή ο χρόνος είναι σοφός και μας δείχνει ποιοι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για μας και ποιοι όχι.

Μόνο τότε συνειδητοποιούμε ότι η αυθεντικότητα και η ειλικρινής αγάπη είναι πράγματα που μπορούν να εμπλουτίσουν την ψυχή και την καρδιά μας.

Αξίες όπως ο σεβασμός, η αμοιβαιότητα, η συντροφικότητα και η κατανόηση των αναγκών των άλλων δεν βρίσκονται εύκολα.

Μόλις βρούμε αληθινούς φίλους ή συντρόφους με τους οποίους είμαστε απολύτως συμβατοί, αρνούμαστε να τους αφήσουμε να φύγουν, επειδή είναι εκείνοι που φωτίζουν την ύπαρξή μας.

Λιγότερα σημαίνει περισσότερα στις προσωπικές σχέσεις

Τα εξωστρεφή άτομα, που έχουν ανάγκη από κοινωνικά ερεθίσματα, δίνουν αξία σε αυτή τη συνεχή αλληλεπίδραση μέσα σε μεγάλες ομάδες ατόμων, όπου μιλάνε με τους γύρω τους και γελάνε.

Όσο περισσότερες αλληλεπιδράσεις έχουν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι. Όσο περισσότερους φίλους έχουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες τους δίνονται για να βγουν, να διασκεδάσουν και να ξεκινήσουν νέα σχέδια.

Ωστόσο, με τον καιρό ακόμα και αυτός ο τύπος ανθρώπου ανακαλύπτει ότι είναι πάντα καλύτερα να έχει έναν μικρό αριθμό ανθρώπων γύρω του για να χαρεί μαζί τους τη φιλία.

Δεν πρόκειται για ρήξη δεσμών και για την αποφυγή ορισμένων ανθρώπων, συντρόφων και συγγενών. Αντίθετα, το ζήτημα είναι να σταματήσετε να ενισχύετε το δεσμό με ορισμένους ανθρώπους με το να αποστασιοποιηθείτε.

Επιπλέον, με τον καιρό αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για μας δεν έχει σημασία για μας. Ξέρουμε ότι «λιγότερα σημαίνει περισσότερα» και ότι, αν τα μικρά πράγματα μας φέρνουν μεγάλη ευτυχία, τότε δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο.

Συμβιβάζομαι με λιγότερα επειδή γνωρίζω ότι είναι τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Αν έχετε δυο φίλους που είναι ειλικρινείς, ευγενείς και αυθεντικοί, δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο: έχετε έναν θησαυρό.

Παρομοίως, αν έχετε με τον/τη σύντροφό σας μια αρμονική σχέση, μέσα στην οποία εξελίσσεστε και αισθάνεστε ότι μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και να χαίρεστε την κάθε στιγμή, τότε έχετε τα πάντα.

Δεν είναι κατακριτέο το να περιορίσετε τον κύκλο σας σε ανθρώπους όπως ο/η σύντροφός σας, οι φίλοι σας και μερικοί συγγενείς σας. Αυτό επειδή όσοι γνωρίζουν τι έχουν, τι εκτιμούν και τι τους ενδιαφέρει, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από μια μικρή ομάδα φίλων και συγγενών.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν. Μερικές φορές το πιο ωραίο πράγμα στη ζωή σας βρίσκεται πολύ κοντά σας.

Να είστε ταπεινόφρονες για να μπορέσετε να ανακαλύψετε πού βρίσκεται η πραγματική ευτυχία.

erevoktonos.blogspot.gr/

Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Ιδρύτρια Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109