Όταν κάνετε ένα «βήμα πίσω» σημαίνει απλώς ότι δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να πάρει την καλή απόφαση.

Όταν κάνετε ένα «βήμα πίσω» σημαίνει απλώς ότι δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να πάρει την καλή απόφαση.

 

Όταν κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στη ζωή μας, το ένστικτό μας μάς οδηγεί να αναλάβουμε αμέσως δράση και να ανταποκριθούμε σε αυτό.

Κάνουμε ένα λάθος στη δουλειά; Χτυπάμε το γραφείο μας. Κάποιος μάς εκνευρίζει; Του απαντάμε απότομα. Θέλουμε ένα γλυκό που βλέπουμε; Το παίρνουμε και το δαγκώνουμε. Κάποιος μας προσπερνάει απότομα ενώ οδηγούμε; Πατάμε την κόρνα και τον βρίζουμε.

Συνεχώς αντιδρούμε.

Η ζωή είναι ένας συνεχόμενος κύκλος μεταξύ των όσων μας συμβαίνουν και των αντιδράσεων μας απέναντι σε αυτά και συχνά δεν αναγνωρίζουμε καν αυτές τις αυτόματες αντιδράσεις μας μέχρι να συμβούν.

Ωστόσο, κάποιες φορές η καλύτερη αντίδραση δεν είναι η αντίδραση. Ειδικά εν μέσω μίας θερμής στιγμής, η πρώτη μας παρόρμηση συνήθως δεν είναι η πιο υγιής. Συχνά είναι καλύτερα να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να σκεφτείτε προτού λάβετε μια τελική απόφαση.

Ωστόσο η κοινωνία μάς εκπαιδεύει να είμαστε υπερ-αντιδραστικοί.

Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε, είτε πρόκειται να κατεβάσουμε ένα αγαπημένο τραγούδι σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ή να αγοράσουμε με ένα μόνο κλικ ένα νέο προϊόν στο διαδίκτυο ή να στείλουμε ένα άμεσο μήνυμα σε εκατοντάδες άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, έχουμε εθιστεί στην άμεση ικανοποίηση. Γιατί να περιμένουμε όταν μπορούμε να λάβουμε μια άμεση ανταμοιβή;

Σε έναν τέτοιο κόσμο, έχουμε ξεχάσει την τέχνη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και αυτή είναι να κάνουμε ένα «βήμα πίσω».

Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» σημαίνει απλώς να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας και να είστε υπομονετικοί. Αντί να αντιδράτε παρορμητικά, μπορείτε να περιμένετε να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτού να κάνετε μια επιλογή ή να πάρετε μία απόφαση.

Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η τεχνική του κάνοντας ένα «βήμα πίσω», μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

1. Βοηθάει να ηρεμήσετε τα έντονα συναισθήματά σας

Ο «συναισθηματικός εγκέφαλος» συχνά αντιδρά πολύ πιο γρήγορα από τον «σκεπτόμενο εγκέφαλό» μας.

Είναι συχνά δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά εκείνη τη στιγμή που νιώθουμε έντονα συναισθήματα και τότε είναι που τα συναισθήματά μας μπορούν να ανατρέψουν την καλή αξιολόγηση του περιστατικού.

Επίσης, συχνά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσουμε σε μια πολύ φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση έως ότου τη βιώσουμε από πρώτο χέρι. Όλοι έχουμε έναν τύπο διχασμένης προσωπικότητας μέσα μας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» όταν αντιμετωπίζετε έντονα συναισθήματα, συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσετε και να καταλάβετε τι πραγματικά νιώθετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό μπορεί να σημαίνει να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο, να επανέλθετε αργότερα σε ένα πρόβλημα ή ακόμα και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να πάρει 10 βαθιές ανάσες.

2. Βοηθάει να επαναπροσδιορίσετε την τρέχουσα πορεία σας

Εάν περπατάτε στη φύση και βρεθείτε σε λάθος δρόμο, θα πρέπει να κάνετε κυριολεκτικά ένα βήμα πίσω για να διορθώσετε την πορεία που ακολουθείτε.

Παρ’ όλο που μπορεί να είναι απογοητευτικό ή οδυνηρό να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος, είναι σίγουρα καλύτερο από το να συνεχίσετε να πορεύεστε στον λάθος δρόμο.

Μεταφορικά, αν κάνουμε ένα «βήμα πίσω» θα μάς βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας είτε πρόκειται για την καριέρα, τις σχέσεις, την υγεία, τις συνήθειες ή τους προσωπικούς στόχους μας.

Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» όντως μάς προσφέρει ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στις τρέχουσες επιλογές μας στη ζωή και έχουμε τη δύναμη να τις επαναξιολογήσουμε και να προβούμε σε αλλαγές.

Κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα από μια σχέση ή από την καριέρα σας ή ακόμη και να εγκαταλείψετε τους στόχους όταν δεν εξυπηρετούν πλέον τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας.

Είναι σημαντικό να «κάνουμε πίσω» αντί να προχωρούμε στα τυφλά και να σκεφτούμε τι αντίκτυπο θα έχουν οι επιλογές μας μακροπρόθεσμα και αν πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές ή όχι.

3. Επιτρέπει να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και να απολαύσετε τη θέα όσων έχετε πετύχει

Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» είναι επίσης απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία μας.

Είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευγνώμονες για όλα όσα ήδη έχουμε, όταν είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και ανυπομονούμε διαρκώς για το επόμενο πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Κάποιες φορές απλά πρέπει να σταματήσετε και να απολαύσετε τη θέα όσων έχετε πετύχει.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσετε και να σκεφτείτε όλα τα καλά πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Αναλογιστείτε τις θετικές αναμνήσεις σας και προσδιορίστε εκείνα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Εκτιμήστε τις καθημερινές εκφάνσεις της φύσης. Μπορείτε να βιώσετε εμπειρίες που σας τονώνουν και σας προκαλούν δέος, όπως το να παρακολουθήσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ή να θαυμάσετε τα αστέρια.

Η ζωή περνά τόσο γρήγορα όταν δεν δίνουμε σημασία σε όσα βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας.

Το ένα «βήμα πίσω» μάς επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευτυχισμένοι στην παρούσα στιγμή.

Όλοι πρέπει να βρούμε μια υγιή ισορροπία στη ζωή μας μεταξύ του «να προχωράμε μπροστά» και του «να κάνουμε ένα βήμα πίσω». Παρ’ όλο που είναι σημαντικό να κινητοποιούμε τον εαυτό μας και να είμαστε φιλόδοξοι, είναι εξίσου σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο απλά για να σταθούμε για λίγο στη στιγμή και να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Αφιερώστε χρόνο και για τα δύο στη ζωή σας.

 

 

 

&&&

&&&

 theemotionmachine.com //  georgiana violatou  //  psychologynow.gr

Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109