Ποια Είναι Τα Γνωρίσματα Των Καλών Φίλων; | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

Ποια Είναι Τα Γνωρίσματα Των Καλών Φίλων; | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία

7 συνήθειες που έχουν οι καλοί φίλοι

Όλοι έχουμε διάφορα είδη φίλων. Μερικούς τους ξέρουμε όλη μας τη ζωή και άλλοι βρίσκονται στο πλάι μας μονάχα για λίγο. Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται και φεύγουν, όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι πάντα εκεί. Ωστόσο όλοι οι φίλοι έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωριστούς.

Όλοι έχουμε διάφορα είδη φίλων. Μερικούς τους ξέρουμε όλη μας τη ζωή και άλλοι βρίσκονται στο πλάι μας μονάχα για λίγο. Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται και φεύγουν, όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι πάντα εκεί.

Όμως ποια είναι τα γνωρίσματα των καλών φίλων;

Συνήθως σκεφτόμαστε τους καλούς φίλους ως κάποιους που είναι πάντα εκεί για μας. Όμως πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Δεν μιλάμε για φίλους που δεν είναι εκεί κάποια συγκεκριμένη στιγμή επειδή δεν το θέλουν. Πρέπει και αυτοί να ζήσουν τη ζωή τους και να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Αν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε τη διαφορά ανάμεσα στους φίλους και τους καλούς φίλους, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

1. Οι καλοί φίλοι ξέρουν πότε χρειάζεστε χρόνο και χώρο για να εξελιχθείτε

Οι καλοί φίλοι δεν είναι απλώς χαρούμενοι για τα επιτεύγματά σας. Σας κινητοποιούν επίσης προς την επίτευξη των στόχων σας.

Γνωρίζουν ότι πιθανώς αυτό μπορεί να σας χωρίσει. Ωστόσο είναι πάντα εκεί για σας, επειδή θέλουν να σας δουν να εξελίσσεστε. Αυτό σημαίνει να εξελίσσεστε προσωπικά, επαγγελματικά και ως ανθρώπινα όντα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι σας κινητοποιούν να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας με την καλή έννοια.

Αν πείτε ότι φοβάστε αυτά που έρχονται, πιθανώς θα σας συνοδέψουν στην πορεία. Όμως θα σας ωθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να εγκαταλείψετε τη ζώνη άνεσής σας.

Οπωσδήποτε ελπίζουν ότι με τη σειρά σας αναγνωρίζετε πως και εκείνοι πρέπει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

2. Η σχέση σας έρχεται φυσικά

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν οι καλοί φίλοι είναι ότι στη σχέση μαζί τους δεν χρειάζεται να πιέσετε τα πράγματα. Αντιθέτως. Όλα ρέουν πολύ ομαλά.

Πιθανώς, όταν είστε μαζί τους, δεν υπάρχουν αμήχανες σιωπές. Επίσης μάλλον δεν αισθάνεστε την ανάγκη να σχεδιάσετε τα πράγματα. Μοιάζει με ερωτική σχέση. Τα σχέδια και όλα τα άλλα απλώς έρχονται χωρίς καμία πίεση.

Όταν είστε με τους συγκεκριμένους φίλους, γνωρίζετε ότι μπορείτε να είστε ο εαυτός σας χωρίς προβλήματα ή περιορισμούς. Δεν περιμένουν από σας να είστε τέλειοι και εσείς επίσης γνωρίζετε ότι και εκείνοι είναι απλώς άνθρωποι. Πάνω από όλα αποδέχεστε ο ένας τον άλλο και εξελίσσεστε μαζί.

3. Η φιλία σας αντέχει στον χρόνο

Οι καλοί φίλοι δεν χρειάζεται να είναι μαζί σας όλη σας τη ζωή. Αντιθέτως, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Όταν έχετε χρόνο, βρίσκεστε, μιλάτε και κινητοποιείτε ο ένας τον άλλο.

Πρόκειται για φίλους τους οποίους μπορεί να μη δείτε για αρκετά χρόνια. Όμως μια μέρα βρίσκεστε και είναι σαν να μην έχει περάσει καθόλου καιρός.

Μαζί τους η φιλία δεν έχει όρους. Δεν βασίζεται στην κοινωνική σας θέση, στον επαγγελματικό σας τίτλο ή σε άλλους παράγοντες. Δεν έχει σημασία ποιοι είστε, τι έχετε γίνει ή τι προβλήματα έχετε αντιμετωπίσει. Οι καλοί φίλοι αισθάνονται πάντα το ίδιο για σας.

4. Θα σας πουν αυτό που σκέφτονται

Απλώς επειδή κάποιος πιστεύει ότι αυτό που κάνετε είναι κακό δεν σημαίνει ότι θα σας το πει. Ωστόσο οι καλοί φίλοι δεν έχουν πρόβλημα να σας πουν ότι κάνετε κάτι κακό. Επίσης θα σας πουν πότε πιστεύουν ότι κάνετε λάθος.

Αυτό συμβαίνει επειδή σας εκτιμούν προσωπικά. Και είναι εκεί για να σιγουρευτούν ότι εξελίσσεστε. Δεν θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να αλλάξετε τις στάσεις ή τις αποφάσεις σας. Ξέρουν ότι αυτή είναι δική σας υπόθεση.

Αν ο χρόνος αποδείξει ότι είχαν δίκιο και εσείς άδικο, θα εξακολουθούν να είναι εκεί για να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα.

5. Πάντα σας σκέφτονται και μένουν σε επαφή

Παραπάνω είπαμε ότι οι καλοί φίλοι μπορούν να ακολουθούν το μονοπάτι τους στη ζωή διατηρώντας παράλληλα τη σχέση τους μαζί σας. Αυτό συμβαίνει επειδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σας σκέφτονται. Σήμερα χάρη στην τεχνολογία οι καλοί φίλοι είναι πιο κοντά παρά τη φυσική απόσταση μεταξύ τους.

Είναι εκείνοι οι φίλοι που σας στέλνουν ένα email όταν δεν το περιμένετε. Ή μπορεί να κάνουν chat μαζί σας σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο σας ενημερώνουν για τα σχέδια και τα όνειρά τους.

Δεν περιμένουν από σας να είστε σε επαφή συνεχώς. Όμως να ξέρετε ότι έχουν επίσης ανάγκη να σας μιλούν. Μερικές φορές μοιράζεστε μαζί τους καλές στιγμές. Άλλες φορές μπορείτε να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές μιλώντας μαζί τους.

6. Μοιράζονται

Μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, όμως οι καλοί φίλοι πάντα μοιράζονται τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Αποφοιτήσατε από το πανεπιστήμιο; Αποκτήσατε το πρώτο σας παιδί; Θέλουν να το μοιραστούν μαζί σας.

Ίσως να μην μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να βρεθούν μαζί σας προσωπικά, όμως πιθανώς θα τους άρεσε να λάβουν μια φωτογραφία ή ένα βίντεο από το γεγονός.

Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τις καλές στιγμές της ζωής. Όταν χάνετε κάποιον λόγω διαζυγίου ή ασθένειας, θα είναι εκεί για σας.

Θα είναι μαζί σας όσο μπορούν σε αυτές τις καταστάσεις. Ξέρετε ότι υπάρχει πάντα κάποιος κάπου που σας σκέφτεται.

7. Σας δέχονται όπως είστε

Όλοι έχουν ελαττώματα. Οι καλοί φίλοι βλέπουν τα δικά σας και σας αποδέχονται έτσι κι αλλιώς. Δεν προσπαθούν να σας αλλάξουν απλώς για να σας κάνουν να προσαρμοστείτε σε ένα ορισμένο περιβάλλον ή σε κάποια χρονική στιγμή. Αντιθέτως, σας βοηθούν να είστε ο εαυτός σας.

Ο μόνος στόχος που έχουν είναι να σας βοηθήσουν να αλλάξετε προς το καλύτερο. Και αυτό σημαίνει ότι θα σας αφήσουν να αποφασίσετε πότε και πώς θα το κάνετε.

Και εσείς; Είστε καλοί φίλοι; Είστε αρκετά τυχεροί να υπολογίζετε σε κάποιους καλούς φίλους; Τους έχετε πει πόσο τους εκτιμάτε;

Επανασυνδεθείτε με έναν καλό φίλο σήμερα!

Meygeia.gr//Claudia Tremblay