17 Οκτ Ποιους “ΚΑΝΟΝΕΣ ΖΩΗΣ” θα ήθελα να μάθω στο σχολείο. | PsichologosMariaKoraká.Gr
Ο Charles J. Sykes, υποστηρίζει ότι οι «προοδευτικοί», επιτρεπτικοί δάσκαλοι, που δίνουν έμφαση στην ενθάρρυνση και στη συνεργατική μάθηση, δημιούργησαν γενιές ενηλίκων χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και ότι αυτή η αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο. Τέλος, ανέφερε δεκατέσσερις κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν τα παιδιά στο σχολείο:
***
Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Πάρτε το απόφαση.
Κανόνας 2: Ο αληθινός κόσμος δεν νοιάζεται τόσο πολύ όσο το σχολείο σας για την αυτοεκτίμηση σας. Περιμένει από εσάς να φέρετε πρώτα κάτι σε πέρας προτού να νιώσετε καλά για το εαυτό σας.
Κανόνας 3: Δεν πρόκειται να κερδίσετε εξήντα χιλιάδες δολάρια το χρόνο αμέσως μόλις αποφοιτήσετε από το γυμνάσιο. Και δεν σας περιμένει μια θέση αντιπροέδρου ή το αμάξι μιας εταιρείας. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να φορέσετε μια στολή που … δεν θα έχει πάνω καμία επώνυμη υπογραφή.
Κανόνας 4: Εάν πιστεύετε ότι ο δάσκαλός σας είναι ζόρικος περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε εργοδότη. Δεν θα διαθέτει μεγάλη υπομονή κι έτσι θα τείνει να είναι λίγο πιο ευέξαπτος. Όταν θα τα θαλασσώσετε, δεν πρόκειται να σας ρωτήσει πώς ΝΙΩΘΕΤΕ γι’αυτό.
Κανόνας 5: Το σχολείο σας προσπαθεί να μην κάνει διακρίσεις σε νικητές και χαμένους. Η ζωή όμως όχι. Σε μερικά σχολεία, σας δίνουν όσες ευκαιρίες θέλετε για να βρείτε τη σωστή απάντηση. Η προσπάθεια θεωρείται εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια δεν έχει ούτε την ελάχιστη ομοιότητα με την αληθινή ζωή.
Κανόνας 6: Το να εργαστείτε σε φαστφουντάδικο, με χαμηλό μισθό, δεν είναι προσβλητικό για την αξιοπρέπεια σας. Οι παππούδες σας είχαν μια διαφορετική λέξη για την εργασία αυτού του είδους: την ονόμαζαν «ευκαιρία».
Κανόνας 7: Η τηλεόραση δεν είναι η πραγματική ζωή. Η ζωή σας δεν είναι τηλεοπτικό σίριαλ, τα προβλήματα σας δεν πρόκειται να λυθούν μέσα σε τριάντα λεπτά, πριν πέσουν οι διαφημίσεις. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να φύγουν από το καφέ για να πάνε στις δουλειές τους.
Κανόνας 8: Οι γονείς σας δεν ήταν και πριν γεννηθείτε τόσο βαρετοί όσο είναι τώρα. Έγιναν έτσι πασχίζοντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς σας, να καθαρίσουν το δωμάτιο σας και να σας ακούν προσεκτικά, όταν τους αναλύετε πόσο πολύ ιδεαλιστές είστε. Και, προτού σώσετε το τροπικό δάσος από τα αιμοβόρα παράσιτα της γενιάς των γονιών σας, προσπαθήστε να ξεβρομίσετε την ντουλάπα στην κρεβατοκάμαρα σας.
Κανόνας 9: Η αληθινή ζωή δεν χωρίζεται σε φοιτητικά εξάμηνα. Και δεν θα έχετε τα καλοκαίρια στη διάθεση σας. Δεν θα πάρετε ούτε καν άδεια το Πάσχα. Περιμένουν από εσάς να εμφανίζεστε κάθε μέρα στη δουλειά. Για ένα πλήρες οκτάωρο. Και η ζωή σας δεν αλλάζει κάθε δέκα εβδομάδες. Απλώς, συνεχίζεται έτσι. Και, ας σημειωθεί, λίγοι εργοδότες ενδιαφέρονται να ενθαρρύνουν την προσωπική σας έκφραση και να σας βοηθήσουν να βρείτε τον αληθινό σας εαυτό. Ακόμη λιγότερες είναι οι δουλειές που οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση.
Κανόνας 10: Αν τα θαλασσώσατε, δεν φταίνε οι γονείς σας. Η ευθύνη είναι όλη δική σας. Είναι η άλλη όψη των διακηρύξεων «είναι δική μου η ζωή» και «δεν είσαι το αφεντικό μου».
Κανόνας 11: Να είστε ευγενικοί με τους σπασίκλες. Μπορεί να καταλήξετε να δουλεύετε γι’αυτούς, όπως όλοι.
Κανόνας 12: Το κάπνισμα δεν σας κάνει να δείχνετε άνετοι… Σας κάνει περισσότερο να μοιάζετε αποβλακωμένοι.
Κανόνας 13: Δεν είστε αθάνατος. Αν ζείτε με την εντύπωση ότι το να ζεις έντονα, να πεθαίνεις νέος και να αφήνεις πίσω σου ένα όμορφο πτώμα είναι ρομαντικό, τότε σίγουρα δεν σας συνέβη να δείτε πρόσφατα κάποιον από τους συνομήλικούς σας στο νεκροτομείο.
Κανόνας 14: Απολαύστε το όσο ακόμη μπορείτε. Ναι σίγουρα οι γονείς είναι πίκρα μεγάλη, το σχολείο ανυπόφορο και η ζωή σκέτη καταπίεση. Κάποια μέρα θα συνειδητοποιήσετε πόσο όμορφο ήταν να είστε παιδιά. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσετε να το χαίρεστε αμέσως τώρα».
&&&
&&&
~~{}~~
Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109