Πως επηρεάζουν τα βιώματά μας τον τρόπο που σχετιζόμαστε. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Πως επηρεάζουν τα βιώματά μας τον τρόπο που σχετιζόμαστε. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Αν, ως παιδί, κάθε φορά που τολμούσατε να έρθετε σε επαφή με τον γονιό σας, διαφορετικού φύλου από σας, συναντούσατε εχθρικά συναισθήματα και βιώνατε απόρριψη, στην προσέγγιση σας με το άλλο φύλο νιώθετε είτε φόβο είτε θυμό.

Φοβάστε να πλησιάσετε, να σχετιστείτε, ν΄αφεθείτε στα συναισθήματά σας μήπως βιώσετε τα ίδια εχθρικά συναισθήματα και απορριφθείτε.

Νιώθετε θυμό για τον γονιό σας, τον οποίο μεταθέτετε στον άνθρωπό σας.

Πιστεύετε ότι και εκείνος θα χαρακτηρίζετε από αυτά τα στοιχεία και είτε του επιτίθεστε είτε τον υποτιμάτε.

Όταν συναντάτε ανθρώπους που ανταποκρίνονται, που τα μηνύματά τους είναι σαφή και συνεπή, που η επικοινωνία μαζί τους βασίζετε σε αμοιβαιότητα, ενώ θέλετε να τους πλησιάσετε, ένα βαθύτερο άγχος σας παίρνει μακριά.

Φοβάστε, θυμώνετε, αποσύρεστε είτε επιτίθεστε, και μάλιστα συχνά χωρίς λόγο.

Όταν συνειδητοποιείτε ότι ο λάθος τρόπος που βλέπετε τον άνθρωπό σας εμποδίζει την επικοινωνία μαζί του, είναι πιο εύκολο να αλλάξετε.

Όταν αρχίσετε να σέβεστε τον εαυτό σας και εκτιμάτε την αξία σας, δεν νιώθετε εχθρικά συναισθήματα για σας, ούτε φυσικά για άλλους.

Δεν μεταθέτετε τα συναισθήματα που νιώθετε αλλού, γιατί δεν απειλείται η αξία σας από αυτά.

Κατανοείτε ότι στην παιδική σας ηλικία κανείς δεν είχε πρόθεση να σας πληγώσει, συνειδητά τουλάχιστον, αλλά ο άνθρωπος που σας πλήγωσε κουβαλούσε τα δικά του τραύματα, που με αυτά επικοινωνούσε με τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίστηκε.

Όταν ηρεμεί η ψυχή σας από τον φόβο της απόρριψης, αποδέχεστε τον εαυτό σας, δεν τον απορρίπτεται, οπότε δεν φοβάστε την αντίδραση του άλλου γιατί δεν απειλείστε από αυτήν.

Δεν έχετε προσδοκία ν’ αλλάξετε το παρελθόν σας και άρα δεν σας ελκύουν οι άνθρωποι που σας το θυμίζουν. 

Σας είναι εύκολο να στραφείτε σε ανθρώπους που σας αποδέχονται, σας εκτιμούν και σας κατανοούν, γιατί τους βλέπετε καθαρά και τους εκτιμάτε.

boloudaki.gr

~~{}~~
Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 10