20 Δεκ Πώς Να Αφήσετε Πίσω Τους Δαίμονες Της Παιδικής Σας Ηλικίας | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά
Ίσως είναι καιρός να μεγαλώσετε και αφήσετε πίσω το παρελθόν σας.
Όλοι μας μεταφέρουμε στη ζωή μας φορτία από το παρελθόν μας, όπως παιδικά τραύματα, τραυματικά γεγονότα, το χάσμα μεταξύ της εσωτερικής εικόνας που έχουμε για εμάς και εκείνης που δείχνουμε στους άλλους. Για να γίνουμε ολοκληρωμένοι ενήλικες, για να νιώσουμε ότι είμαστε αληθινά ο εαυτός μας, για να μην μας στοιχειώνει το παρελθόν και να μην είμαστε κολλημένοι σε αυτό, απαιτούνται ενεργά βήματα ώστε να απαλλαχθούμε από τους παλιούς «δαίμονες» μας.
Γενικά, οι «δαίμονες» αυτοί προκύπτουν από 3 αλληλοεπιδρόμενες πηγές.
1. Συναισθηματικά τραύματα
Αυτά αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» σας. Όλοι μας κουβαλάμε κάποιο τέτοιο τραύμα, το οποίο είναι πιθανόν να εμπλέκετε και τις σχέσεις μας. Τα συναισθηματικά τραύματα έχουν να κάνουν με τις μεγαλύτερες ευαισθησίες σας. Τα σημαντικότερα είναι η επίκριση, ο έλεγχος, η αδιαφορία των άλλων, να μην σας εκτιμούν, να μην λαμβάνετε αρκετή προσοχή και το αίσθημα της εγκατάλειψης. Μπορεί να έχετε ένα ή και περισσότερα συναισθηματικά τραύματα τέτοιου είδους.
Μερικά παραδείγματα αυτών είναι όταν ο προϊστάμενός σας απορρίπτει το αίτημά σας για αύξηση, ο σύντροφός σας, σάς κάνει επικρίνει ότι δεν φροντίζετε το σπίτι, ο φίλος σας απαντά στα μηνύματά σας μετά από έξι ώρες, η μητέρα σας σάς λέει ότι αυτό που φοράτε σας δείχνει άσχημη και όταν οι συνάδελφοί σας στη δουλειά σας φέρονται με υπεροπτικό τρόπο. Αυτά τα τραύματα φουντώνουν μέσα σας και ενδεχομένως να αντιδράτε με χωρισμό, συμμόρφωση ή θυμό. Ωστόσο, όπως και να ανταποκριθείτε, σας κάνουν να αισθάνεστε ανάξιοι και πληγωμένοι.
2. Όταν δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε από το παρελθόν
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μνησικακίες, ενοχές και θλίψη που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε εύκολα και μπορεί να κάνουν το μυαλό σας να επιστρέψει σε ένα δύσκολο παρελθόν. Επομένως, σας είναι δύσκολο να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και το ξαναζείτε πολύ συχνά στο παρόν, γεγονός που παρεμποδίζει την ικανότητά σας να παρατηρείτε, να εκτιμάτε και να αλλάζετε αυτά που συμβαίνουν την κάθε σας στιγμή.
3. Τα «πρέπει» και οι κανόνες
Είστε κολλημένοι στο παρελθόν, επειδή ζείτε με τους κανόνες που επιβλήθηκαν σε σας στην παιδική ηλικία, αντί να έχετε ορίσει ως ενήλικες από μόνοι σας τους δικούς σας. Και πάλι, ο εγκέφαλος του μικρού παιδιού μέσα σας αγωνίζεται συνεχώς για να κάνει το σωστό, αλλά το σωστό αυτό δεν είναι δικό σας σωστό και αισθάνεστε συνεχώς ένοχοι και προσπαθείτε συνεχώς να βρείτε τον τρόπο να το διορθώσετε.
Πώς να αφήσετε πίσω σας τους δαίμονες της παιδικής ηλικίας
1. Συναισθηματικά τραύματα
Ίσως είναι καιρός να αναβαθμίσετε την παλιά έκδοση του τρόπου που μάθατε να κάνετε τα πράγματα. Η θεραπεία αυτών των τραυμάτων απαιτεί να γίνετε περισσότερο ευέλικτοι και να κάνετε ό, τι δεν μπορούσατε να κάνετε ως παιδί. Όλα αυτά που δεν μπορούσατε να πείτε στους γονείς σας, πείτε τα τώρα στους γύρω σας ως ενήλικες. Αντί να υποχωρείτε ή να συμμορφώνεστε με αυτά που σας λένε, μιλήστε. Αντί απλά να θυμώνετε, χρησιμοποιήστε το θυμό σας για να πληροφορήσετε τους άλλους να γνωρίσουν τι ακριβώς χρειάζεστε. Βγείτε από τα νερά σας και κάντε το αντίθετο από αυτό που ενστικτωδώς να κάνατε.
Το σημείο εκκίνησης είναι να αναγνωρίσετε τα τραύματά σας και την ανταπόκρισή σας σε αυτά και στη συνέχεια να κάνετε σκόπιμα συμπεριφορικά βήματα για να αλλάξετε την κατάσταση. Μπορείτε να ξεκινήσετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε αισθανθείτε ότι μπορεί να μπαίνετε σε αυτή την παλιά συναισθηματική παγίδα, απλά ξεκινήστε. Δεν έχει να κάνει με τις καταστάσεις που βιώνετε ή με τους άλλους, αλλά με το να μπορέσετε εσείς να σπάσετε τα παλιά μοτίβα σας, χωρίς να χειρίζεστε καταστάσεις μέσω του αυτόματου πιλότου.
2. Απαλλαγή από το παρελθόν
Πρέπει να διαχωρίσετε το παρελθόν και το παρόν. Δοκιμάστε αυτή την άσκηση: Όποια και αν είναι η κατάσταση ή το άτομο από το παρελθόν που σας στοιχειώνει, αποχαιρετίστε τους γράφοντας. Πρέπει να γράψετε τρία γράμματα:
- Το πρώτο θα απευθύνεται στο άτομο που θέλετε να αποχαιρετήσετε: τον νταή του σχολείου, τον μπαμπά σας που πέθανε, τον κακό σύντροφο. Γράψτε τι θα θέλατε να τους πείτε αν περνάγατε μία ώρα μαζί τους. Γράψτε το σε ένα χαρτί, μιλώντας ανοιχτά μέσα από την ψυχή σας. Μην ανησυχείτε για γραμματικά λάθη, αυτό είναι μόνο για να σας πάρει το βάρος από το στήθος σας.
- Στο δεύτερο γράμμα, γράψτε για το τι νομίζετε ότι θα σας έλεγαν, με βάση αυτά που γνωρίζετε για αυτούς και την προσωπικότητά τους (π.χ.καταλαβαίνω ή είναι δικό σου το λάθος ή ποτέ δεν εκτίμησες όσα έκανα για εσάς κ.λπ.).
- Στο τρίτο γράμμα, γράψτε αυτό που ιδανικά θα θέλατε να ακούσετε περισσότερο, για παράδειγμα:Λυπάμαι ή μου λείπεις ή είμαι περήφανος για σένα ή δεν καταλαβαίνεις πόσο ταραγμένος ήμουν τότε, κλπ.
Ο στόχος εδώ είναι να πείτε ό,τι δεν μπορέσατε να πείτε στο παρελθόν, να ακούσετε αυτά που χρειαζόσασταν περισσότερο να ακούσετε τότε και να αρχίσετε διανοητικά και συναισθηματικά να διαχωρίζετε το παρελθόν από το παρόν σας.
Τα «πρέπει»
Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε ποιος θέλετε να είστε ως ενήλικας και να σταματήσετε να προσπαθείτε να είστε το καλό αντίγραφο αυτού που σας επέβαλλαν οι γονείς σας ότι πρέπει να είστε. Πρόκειται για την εγκατάλειψη των κανόνων και την αντικατάστασή τους με τις αξίες που εσείς πιστεύετε ως ενήλικες.
Καταγράψτε 10 (ή λιγότερες) αξίες που σας είναι αγαπητές, που μπορούν να σας κάνουν υπερήφανους στη ζωή σας, πάνω στις οποίες θα μπορέσετε να οικοδομήσετε τη ζωή σας. Σκεφτείτε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, για να βεβαιωθείτε ότι αντιπροσωπεύουν εσάς και το όραμά σας για μια καλή ζωή.
Αυτό που έχουν κοινό όλες οι ενέργειες αυτές είναι η διαχωρισμός του παρελθόντος από το παρόν, η εξάλειψη των φθαρμένων κανόνων και των τρόπων που δεν σας ταιριάζουν πλέον, το να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αποφασίσετε συνειδητά πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωής σας, τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιοι θέλετε να είστε. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας.
martin czerny/
***
Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109