14 Μάι Συναισθηματικά ψυχικό κενό, όταν όλα φαίνονται μάταια … | Psychologos-MariaKoraka.Gr
Εκατομμύρια κόσμος σήμερα νιώθει συναισθηματικά ψυχικό κενό, είναι μια διαταραχή που το άτομο αισθάνεται άδειο χωρίς να μπορεί να βρει ενδιαφέρον πουθενά, αυτό συμβαίνει λόγω αρνητικών συναισθήματων που τον καταβάλουν, όπως έλλειψη δραστηριοτήτων, άγχος, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση χωρίς ιδιαίτερο αίτιο, μόνιμες κακές σκέψεις, διάθεση, ακόμα και έλλειψη συντονισμού.
Είναι μια κατάσταση που μπορεί να απασχολεί τον πάσχοντα χρόνια ή να είναι κάτι προσωρινό, σίγουρα θα υποστεί πτώση αυτοεκτίμησης, θα θελήσει να αποστασιοποιηθεί από το κοινωνικό του περιβάλλον και στη πρώτη περίπτωση οι δυσλειτουργίες στο ψυχισμό του αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στη κατάθλιψη.
Για να προκληθεί στη ψυχή κάποιου κενό τα αίτια ποικίλουν ή μπορεί να είναι πίεση συσσωρευμένων άσχημων κατάστασεων (διαζύγιο, θάνατος, αρρώστια, ανεργία κτλπ) σε συνδυασμό με την αναγκαστική παραγκώνηση των θέλω μας.
Έχει επιβληθεί μια καθημερινή σκληρότητα ζώντας αποκλειστικά για να δουλεύουμε χωρίς να μας διασφαλίζει τίποτα.
Όσο δύσκολο και άνεφικτο άκουγεται όλα εξαρτώνται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι ανεπίτρεπτο να περιμένουμε από τους άλλους για να στηρίξουμε την ευτυχία μας, έχοντας ελπίδες.
Το κλειδί βρίσκεται στην ανάγνωριση του τι θέλουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά.
Πράττοντας με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα προς τον εαυτό μας, θέτοντας όρια, έχοντας το θάρρος της γνώμης μας ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι να στεναχωρεθεί κάποιος άλλος.
Αν όντως θέλουμε να απολαύσουμε το δώρο της ζωής χωρίς απλά να υπάρχουμε μέσα σε αυτήν, υποχρεούμαστε να δώσουμε κίνητρα, να σπάσουμε τους κανόνες, ώστε να χαρούμε το κάθε λεπτό, χωρίς η σημερινή ημέρα να είναι ίδια με τη χθεσινή.
Η πιο ουσιαστική διαδικασία είναι η αναζήτηση νέων εμπειριών, καινούριων πληροφοριών. Η ντοπαμίνη ευθύνεται ασκώντας απόλυτο έλεγχο στις εγκεφαλικές λειτουργίες απολαύσεως, προκαλώντας ευχαρίστηση απέναντι σε συμπεριφορές με θετική κατάληξη.
Το πρωί ξυπνώντας ας υποδεχτούμε τη νέα ημέρα που μας χάρισε ο θεός με αισιοδοξία, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στο καθρέφτη με ένα χαμόγελο.
Ένα δημιουργικό πρωινό αξίζει να αρχίσει μια ώρα νωρίτερα και ας στερηθούμε ύπνο για να κάνουμε γυμναστική, να κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας, να γευτούμε τον καφέ μας, πριν ετοιμάσουμε τα παιδιά για σχολείο ή φύγουμε για εργασία.
Εξίσου σημαντικό είναι η αγάπη και ο έρωτας, η απελευθέρωση των συναισθημάτων, μόνο τότε θα νιώσουμε ελεύθεροι, η ζωή θέλει τόλμη, οφείλουμε πάντα να προσέχουμε και να είμαστε μεθοδικοί στις κινήσεις μας άλλα όχι να μπαίνουν εμπόδια στη μοναδικότητα των στιγμών.
Για την ολοκληρωτική καταπολέμηση στο να πάψουμε να νιώθουμε άδειοι, κίνητρο είναι τα ταξίδια, οι εκδρομές, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει περικοπή από κάπου αλλού, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε περιττά πράγματα γεμίζοντας τα ντουλάπια μας, οι εικόνες, οι άνθρωποι, η κουλτούρα που θα γνωρίσουμε είναι πιο ωφέλιμες γιατί θα τα κουβαλάμε σε όλη τη ζωή μας.
Η γυμναστική αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, συμβάλλει στο να αυξάνεται η ροή οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου, έπειτα εκκρίνονται και άλλες ορμόνες που βοηθούν στη ψυχική ανύψωση.
Όταν ένα άτομο βιώνει το απόλυτο κενό στη ψυχή του και όλα φαίνονται μάταια δεν είναι αδύναμο, μπορεί να συμβεί και στη πιο στιβαρή προσωπικότητα.
Εάν γνωρίζετε κάποιον με αυτή τη διαταραχή βοηθήστε τον να βρει το θάρρος επισκεπτόμενος έναν ειδικό για θεραπεία, δείξτε του την αγάπη, τη στοργή, τη κατανόηση σας, η έμπρακτη στήριξη σας είναι πολύτιμη για εκείνον.
Εάν πάλι κάποιος έχει αυτογνωσία, αναγνωρίζοντας ο ίδιος τι του συμβαίνει από το να ζει μίζερα ας βάλει θεμέλια για το παρόν και το μέλλον που χαρίζετε απλόχερα.
Εμείς οι ίδιοι έχουμε δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας ομορφαίνοντας την, ευεργετώντας τον εαυτό μας, πάντα χαμογελαστοί για ότι συμβαίνει.
«Να είμαστε εμείς θεοί του εαυτού μας μαθαίνοντας τι αξίζουμε», είπε ο Σωκράτης, αναλάμβανοντας τις ευθύνες μας.
&&&
&&&
~~{}~~
Μαρία Κορακά
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 109