Το να κάνει ο άνθρωπος λάθη είναι ο τρόπος για να μεγαλώνει. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Το να κάνει ο άνθρωπος λάθη είναι ο τρόπος για να μεγαλώνει. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Για να μεγαλώσεις, κάνε λάθη.

Το να κάνει ο άνθρωπος λάθη είναι ο τρόπος για να μεγαλώνει.

Χωρίς λάθη, δεν υπάρχει προχώρημα, αύξηση, πρόοδος, φυσιολογική και υγιής εξέλιξη, δεν υπάρχει κανονικότητα στη ροή της ζωής.

Σκέψου όταν ήσουν νεογέννητο βρέφος και δοκίμασες να πιεις γάλα για πρώτη φορά (η αναπνοή δεν πιάνεται, είναι αυτόματη λειτουργία)… Αρχικά απέτυχες. Το πιθανότερο είναι πως δυσκολεύτηκες να “πιάσεις” καλά τη θηλή, ρούφηξες πολύ απαλά και δε είχες τι να πιεις, εκνευρίστηκες, άρχισες να κλαις, ή ρούφηξες πολύ δυνατά και πλημμύρισες με γάλα που δε μπορούσες να καταπιείς, πνίγηκες, άρχισες να βήχεις, εκνευρίστηκες, άρχισες να κλαις – ναι, το κλάμα, ο εκνευρισμός, η απογοήτευση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα λάθη – και αμέσως μετά συνέχισες να προσπαθείς με την ίδια ορμή, λόγω της δίψας και της πείνας σου. Ευτυχώς…

Σκέψου κάποιους μήνες μετά, που έκανες τα πρώτα σου βήματα. Πόσες μέρες και μήνες γλυκοκοίταζες τους άλλους ανθρώπους που σε περιτριγύριζαν, να στέκονται στα δυο τους πόδια και πολύ απλά, άκοπα, να μετακινούνται από τον ένα χώρο στον άλλον, περπατώντας! Πόσες μέρες και μήνες ετοιμαζόσουν και συ γι’ αυτή τη στιγμή. Πόσες προσπάθειες να σταθείς όρθιος/α. Και πόσες πτώσεις. Πόσες φορές επιτυχίας και πόσες αποτυχημένες. Και σιγά σιγά, μετά από συνεχή λάθη σε ισορροπία, σε κίνηση, σε τεχνική, κατόρθωσες να σταθείς. Και ξεκίνησες για το μεγάλο τόλμημα. Σήκωσες το ένα πόδι και πιθανότατα… έπεσες. Ενδεχομένως να χτύπησες τα χείλη σου και τη μύτη σου και να ένιωσες πόνο. Έκλαψες δυνατά. Την αμέσως επόμενη στιγμή, από περιέργεια, από πείσμα και όρεξη να κάνεις αυτό που σου φάνταζε ωραίο, ξανασηκώθηκες. Ευτυχώς. Κατάφερες να κάνεις ένα ολόκληρο βήμα, δύο, τρία, έπεσες. Δε χτύπησες αυτή τη φορά και ξανάρχισες την προσπάθεια πιο γρήγορα….

Λάθη, λάθη, λάθη παντού, σε κάθε νέο ξεκίνημα, σε κάθε νέα προσπάθεια, για γνωστούς ή άγνωστους προορισμούς. Λάθη στις πρώτες γραμμές στο τετράδιο της γλώσσας την πρώτη μέρα του σχολείου, λάθη στο σουτ για καλάθι – στο πρώτο, στο τρίτο, στο πεντηκοστό -, λάθη στην εξίσωση, λάθη στην χορευτική φιγούρα, λάθη στο ποίημα τη μέρα της γιορτής, λάθη στις εξετάσεις, λάθη στο μάθημα οδήγησης, λάθη στη συνέντευξη, λάθη στη δουλειά, λάθη στο μαγείρεμα, λάθη στα οικονομικά και να μη βγαίνει ο μήνας, λάθη στο ταξίδι ακολουθώντας το χάρτη, λάθη στη συζήτηση με τον σημαντικό άλλο, λάθη -πάμπολλα- στο μεγάλωμα των παιδιών, λάθη στην κατανόηση και τη χρήση της νεότερης τεχνολογίας, λάθη στο πλέξιμο, λάθη στο πείραμα, λάθη τόσο διαφορετικά όσο οι προσωπικές ιστορίες, λάθη στο δρόμο για την ωρίμανση, για τη γνώση, για την κατάκτηση νέων κορυφών, για τη χαρά, λάθη στο δρόμο για τις Ινδίες, που καταλήγουν στην ανακάλυψη μιας νέας ηπείρου…

Συμπέρασμα: τα λάθη είναι εντάξει.

Τα λάθη είναι απόδειξη ότι προσπαθείς να καταφέρεις κάτι δυσκολότερο από χτες. Είναι ο τρόπος για να ζήσεις, να ανακαλύψεις, να αναπτυχθείς, να φτάσεις σε μεγαλύτερες, υψηλότερες, καλύτερες μορφές του εαυτού σου.

Συμπέρασμα: μη σε χτυπάς στα λάθη. Δεν ταιριάζει. Ρίξε ένα βλέμμα γλυκό και ενθαρρυντικό στον εαυτό σου, που προσπαθείς κάτι να πετύχεις κι ακόμη δεν το έφτασες, που δεν το βάζεις κάτω, που δε μένεις στα ίδια, στα γνωστά, που βρήκες τις λύσεις στις χτεσινές δοκιμασίες – αφού πρώτα έκανες κάμποσα λάθη – και θέλεις να ανακαλύψεις τις λύσεις για τις σημερινές, που εσύ ο ίδιος βάζεις τον εαυτό σου σε αυτές.

Συμπέρασμα: αν σταματήσεις να κάνεις λάθη, ή προσπαθείς να μην κάνεις λάθη, παύεις να προσπαθείς να μάθεις, να ανοιχτείς, να μεγαλώσεις.

Συμπέρασμα: συνέχισε να κάνεις λάθη!

korinastrati.gr

~~{}~~
Μαρία Κορακά 
Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια | Κοινωνική Λειτουργός | Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας
Έκφραση Ψυχής – Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους
Βουραϊκού 2 (Πελεκανέικα) – Πάτρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6974 349 10